Rosenhäll Uddevalla äldreboende.
Rosenhäll Uddevalla äldreboende.

Arbetsmiljöverket kommer inte utreda skyddsstoppet

Kommunal och skyddsombud satte skyddsstopp på Rosenhäll under onsdagen. Efter bara några timmar var personalen tillbaka i arbete. Både kommunen och facket har sedan dess avvaktar ett ställningstagande från Arbetsmiljöverket - men de kommer inte att ta upp ärendet.

ANNONS
|

– Det finns inget för oss att utreda eller ta ställning till, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Klockan 14.30 på onsdagen sattes ett skyddsstopp på Rosenhäll av Kommunal och lokalt skyddsombud. Bara några timmar senare var stoppet hävt. Anledning var att en boende behövde akut vård och personalen återgick till arbetet.

Samtidigt kom arbetsgivaren och fackrepresentanter överens om att undersköterskorna skulle få den skyddsutrustning de begärt tills dess att Arbetsmiljöverket kommit med sin syn på saken.

– Just nu flyter arbetet på. Personalen har fått bland annat munskydd och annan utrustning som de kräver för sitt arbete. Det enda som fortfarande saknas är skyddsrockar men de ska enligt socialchefen vara på väg, sa Annette Frisk, ordförande i Kommunal i Uddevalla under torsdagsförmiddagen.

ANNONS

När Arbetsmiljöverket skulle komma med ett ställningstagande kunde varken Kommunal eller kommunen svara på.

– Vi för samtal med Arbetsmiljöverket med de kommer inte göra någon tillsyn på avdelningen på grund av covid-19 smittan, utan kommer göra en bedömning på distans, sa Roger Granat, socialchef i Uddevalla under förmiddagen.

Går inte vidare i ärendet

Under torsdagseftermiddagen berättar dock Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket, att myndigheten inte kommer att göra någon utredning gällde skyddsstoppet på Rosenhäll.

Anledningen är att skyddsombudet och arbetsgivaren under onsdagen kom överens om vilka åtgärder som behövde vidtas kopplat till stoppet.

– I och med att arbetsgivaren mött skyddsombudets krav om arbetsutrustning på avdelningen så finns det inget för oss att utreda eller ta ställning till, säger hon.

Är det inte en fara för de boendes hälsa att införa skyddsstopp på ett äldreboende?

– Det är ovanligt att vård och omsorg inför skyddsstopp, just för att det ska innebära en fara för personalens liv och hälsa. En hög arbetsbelastning eller andra typer av arbetsmiljörelaterade problem finns men det är sällan de faller under just den kategorin. Så det är ovanligt men man kan lägga ett stopp inom alla typer av verksamheter. Personalens och de boendes hälsa värderas lika högt, säger Ulrika Scholander.

ANNONS

Flera oklarheter återstår

Myndigheten kommer alltså i nuläget inte att utreda händelsen vidare men skulle nya konflikter uppstå mellan avdelningen och arbetsgivaren så kan det hända att Arbetsmiljöverket ombeds att göra en ny prövning av ärendet.

Om skyddsombudets krav på ökad arbetsutrustning för personalen kommer att fortsätta att uppfyllas av arbetsgivaren, eller enbart var en tillfällig lösning är ännu oklart.

Desamma gäller om huruvida skyddsstoppet faktiskt är hävt av skyddsombudet på avdelningen eller inte.

– Vi kommer att hålla möte med våra ombudsmän och ha mer information efter det, säger Anette Frisk under eftermiddagen.

Under torsdagen kom också besked om att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skulle granska äldreboenden i hela Sverige.

ANNONS