Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetspsykologens tips för att orka jobba längre

Att jobba längre behöver inte vara något dåligt, John Hedlund, 66, arbetspsykolog på arbetsförmedlingen, menar i stället att det kan vara något att se fram emot. Men för de som inte är lika entusiastiska kommer han med några tips.

Många ser det som något negativt att fortsätta arbeta efter att de fyllt 65. Att behöva jobba till 75 låter för många helt omöjligt. Men John Hedlund, som nu blir tvingad att gå i pension menar att det kan vara bra att jobba längre och har redan sökt ett nytt jobb.

– Nu för tiden är ju många 70-åringar som 50-åringar i kroppen och det vore synd om de orkade jobba men inte fick, säger han.

John Hedlund säger själv att han har haft ett stillasittande jobb och mår bra rent fysiskt men att det är långt ifrån alla som har den fördelen. Har man stått i en verkstad, eller jobbat inom vården hela livet kan kroppen vara slut långt innan man fyller 65. Det här är ett problem som är svårare att lösa.

– Har man inte det fysiska på sin sida blir det svårare. Då kanske man får söka sig till jobb som inte är fysiskt betungande, säger John Hedlund.

Värt att tänka på

Några standardtips för att få din kropp att hålla ett helt arbetsliv är att hålla en aktiv livsstil och regelbunden träning. Men för de som jobbar inom tunga yrken är det extra viktigt att ta hjälp av de redskap som finns och tänka på ergonomin. Enligt arbetsmiljölagen är det arbetsgivarens ansvar för att allt arbete kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall.

Enligt arbetsmiljöverket kan buller vara något som du bör undvika. Högt buller kan så klart leda till skador på hörseln. Men även lågt buller kan påverka mycket. Det kan göra dig tröttare och mer stressad. Vilket är två saker som inte är att rekommendera om man ska ha ett långt arbetsliv.

Fysiska hälsan är inte allt

Men inte alla är fysiskt utslitna heller. Många av oss är rent ut sagt trötta på att gå till jobbet varje morgon. Endast tanken på att behöva fortsätta göra det 10 år längre än man räknat med är tillräckligt för att få många att begrunda meningen med sin existens. Men på det problemet har John Hedlund lösningen.

– Man ska uppskatta sitt jobb. Gör man inte det så stanna inte kvar där. Börja leta efter ett jobb som du vill gå till varje morgon. Jag gillar mitt jobb och hade jag inte blivit tvungen att sluta hade jag fortsatt i många år till, säger John Hedlund.