Inga nya beslut under sommaren.
Inga nya beslut under sommaren. Bild: Jessica Gow/TT

Arbetsträning stoppas tillfälligt i norra Bohuslän

Sedan i början av året har stora nedskärningar gjorts inom arbetsförmedlingen. Även i norra Bohuslän. Något som nu ser ut att påverka personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, och som oroar flera kommuner.

ANNONS
|

I norra Bohuslän har cirka en tredjedel av arbetsförmedlingens anställda sagts upp eller på eget bevåg sökt sig vidare. Det har i sin tur lett till att beslut om arbetsträning tillfälligt stoppats på flera ställen i landet, vilket P4 Väst var först med att rapportera.

— I det läget som vi befinner oss nu är det nästan omöjligt att hantera alla dessa beslut. Det vi behöver göra nu är att ta hand om dem som är lag- och förordningsstyrda, säger Kemal Basic, sektionschef på arbetsförmedlingen i norra Bohuslän, till Sveriges Radio.

"Kan bli förödande"

Beslutet har fått flera kommuner att slå larm till Sveriges kommuner och landsting, SKL, och på Uddevalla kommun är man orolig för vad detta kan få för konsekvenser för dem drabbade.

ANNONS

— Vi har en situation, där personer som är långt ifrån arbetsmarknaden inte ska bli sysslolösa och passiva under tiden, säger Pia Strömsholm, arbetsmarknadschef på Uddevalla kommun och menar att dem neddragna resurserna i värsta fall kan ge allvarliga effekter:

— Arbetsträning är ju inte den enda åtgärd arbetsförmedlingen erbjuder. Men när det finns allt mindre tid till att hjälpa dem som behöver det, kan det bli förödande, säger hon.

Lägre servicenivå sommartid

Enligt Catarina Sjöstrand, sektionschef i Fyrbodal, har arbetsförmedlingen ett mindre serviceutbud sommartid, på grund av de nedskärningar som gjorts inom verksamheten. Men också för att många är lediga.

— När vi är igång igen efter semesterperioderna så ser vi hur förutsättningarna att fatta beslut om arbetsmarknadsåtgärder, där arbetsträning är en av dessa, ser ut.

Underlätta situationen

För att underlätta har kommunen tillsammans med arbetsförmedlingen i norra Bohuslän samtalat om tillfälliga åtgärder, där kommunen skulle kunna gå in och hjälpa till. Bland annat genom att ha konsulenter från kommunen på plats på arbetsförmedlingens kontor.

— Vi har inte alla detaljer än, men vi har en överenskommelse, säger Pia Strömsholm till Bohusläningen.

Vad innebär arbetsträning?

Att arbetsträna innebär att du under en kortare period får vara på en arbetsplats, där du under handledning får möjlighet att delta i verksamheten, och utföra anpassade arbetsuppgifter.

Arbetsträningen kan också innebära att du ska få insikt i hur man förhåller sig till arbetskamrater och vilka förväntningar som finns på dig som arbetstagare.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS