Årligen. Varje år sedan 1977 har folk samlats för att titta på allmogebåtar på Bassholmen. (Arkivbild)
Årligen. Varje år sedan 1977 har folk samlats för att titta på allmogebåtar på Bassholmen. (Arkivbild)

Åror, rep och träbåtar – i år igen

På lördag är det återigen dags för entusiaster att samlas på Bassholmen och beskåda vackra träbåtar i vackert väder, som det brukar vara.

ANNONS

Bassholmens dag lockar ett tusental personer varje år. På lördag hålls årets tillställning som kommer följa samma mönster som förr.

– Vi visar upp våra båtar, en repslagare som visar hur rep tillverkas, en båtbyggare kommer och bygger åror och så kommer det finnas fika att köpa, säger Kjell Fjellsson.

Det är 40 år sedan bröderna Sigvard och Kjell Fjellsson påbörjade sin restaurerande verksamhet på Bassholmens varv. Jubileumet väntar de dock med till nästa år.

– Vi hade invigningen av varvet först 1977 så nästa år blir det jubileum, även om vi har varit här i 40 år i år, säger Kjell Fjellsson.

ANNONS

Varje månad ses föreningens medlemmar för att arbeta på något av de alla projekt som kommer visas upp på Bassholmens dag. Senare under eftermiddagen kommer ett tiotal av båtarna att föras fram av föreningen inför den stora publiken.

– För mig som är väldigt intresserad av sådant här är det en njutning att bara gå runt och titta på båtarna, säger Kjell Fjellsson.

Till Bassholmen går dels Byfjorden från Uddevalla och Henån vid 09:30 respektive 10:50, från Lysekil avgår båten Harry klockan 12:00 och vid vandrarhemmet i Kärlingesund kommer personal köra över folk i mindre båtar för den med båtvana.

Vad tror du om vädret inför lördagen?

– På 40 år har det bara regnat en gång. Vi brukar ha väldig tur med vädret men vem vet, det är ju svensk sommar, säger Kjell Fjellsson.

ANNONS