Arrangören missnöjd med besökssiffrorna

Ett tusental åskådare följde tävlingar och träningspass på Byfjorden från VM-området på Pininfarina i går. Arrangören hade hoppats på fler åskådare. – Besökssiffrorna brukar vara låga på fredagen. Det blir bättre i helgen, säger Stefan Docksjö.

ANNONS
|

Arrangörsföreningen Swedish Grand Prix Offshore i Uddevalla har räknat med 100000 besökare till VM-tävlingarna i helgen. I går var dock pressansvarige Stefan Docksjö inte längre lika tvärsäker på siffrorna.

– I Arendal blev det lite mindre besökare än väntat i år, vilket kan bero på att vi haft en lågkonjunktur, men även dödsolyckan i Dubai förra året har gjort att inte lika många båtar ställer upp i racet. Två italienska båtar kommer inte heller på grund av ekonomin. Det har ställts högre krav på båtarna sedan olyckan och alla har inte råd att nå upp till kraven, säger Stefan Docksjö.

ANNONS

Testkörning

Inom VM-området rådde dock en hel del aktivitet under gårdagen. Åskådare minglade med mediafolk och arrangörer med olika nationaliteter. Besökarna fick också se på när de tävlande teamen i off-shore kände på Byfjordens vatten. Båtarna hissades ner i vattnet med en kran och sedan testkörde förarna banan. Några av dem var Lexie och Anton Hellström tillsammans med Nathalie, Jennifer och Linda Ström. De såg fram emot att få se de snabba båtarna.

–Det är roligt med VM i Uddevalla, det har det ju inte varit förut, säger Linda Ström.

Kommunalråden Sture Svennberg (M), Essam El-Naggar (FP) och Jan Gunnarsson (S) fanns också på plats i området.

– Det finns adrenalin här inne och eventet är betydligt mycket större än vad jag hade trott från början. Jag hoppas verkligen att de kommer tillbaka, säger Sture Svennberg.

Fallskärmshoppare

Under gårdagkvällens presskonferens fick också arrangörerna beröm av kommunledningen och den internationella tävlingsförbundet i off-shore för att man på så kort tid lyckats ro i hamn tävlingen. Sverige fick beslutet om arrangemanget i januari i år och vanligtvis brukar beslutet komma minst ett år före tävlingsdatumet.

Under gårdagen tränade även prinsen av Dubais fallskärmshoppare på Pininfarina. En av hopparna landade på offshore båten Fazza 1.

ANNONS

Har prinsen själv dykt upp i Uddevalla ännu?

– Imorgon får ni svar, men det ser positivt ut, säger Stefan Docksjö och ler.

ANNONS