Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Asfalten släpper på Torps nya parkering

På den nyasfalterade parkeringen på Torp har det redan blivit ett stort slitage. Bitar har börjat lossna och fastnar i besökares bildäck.

Den tionde juli öppnades de nya parkeringarna på köpcentret, men asfalteringen har redan skapat reaktioner och blivit kritiserad.

I en insändare skriver en läsare till Bohusläningen att bitar har börjat lossna från den nyasfalterade parkeringen på Torp. När Bohusläningen sedan åkte till Torp var det svårt att inte lägga märket till den nylagda parkeringen.

Den mörka asfalten täcker en stor yta och är mycket grovt lagd. Det är ett tjockt lager asfalt och vid en närmare anblick ser asfalten ut som stora korn. Utspritt över parkeringen finns det redan små bitar som lossnat och sedan kan fastna i bilarnas däck.

Ska släppa genom vatten

Patrik Wilhelmsson är projektledare på Wilhelmsson Grävtjänst ansvarar för underhållet av markbyggnationen på Torp. Han förklarar att de har valt en grov asfalt eftersom att den släpper genom vatten.

– I vår detaljplan fanns det inte plats för exempelvis dammar som kan fördela grundvattnet. Istället fick vi använda oss av denna metod, annars skulle parkeringen svämma över, säger han.

Han beskriver det som en slags fördröjning av dagvattnet och att det hade krävs mer arbete ifall de anlagt vanlig asfalt med brunnar.

Varför har bitar av asfalten redan börjat släppa?

– Eftersom att det är ett så hårt tryck på köpcentret så fick vi öppna parkeringen direkt och det blev direkt ett slitage på parkeringen. När vi använda oss av samma metod i höstas hade vi tid att vänta och då tror jag att asfalten hann sätta sig bättre, säger Patrik Wilhelmsson.

Han förklarar att det är företaget NCC som har främsta ansvaret för asfalteringen och att de har bett dem att åtgärda problemet. Att det redan har skett slitage på parkeringen menar han tyder på att något är fel och att det självfallet inte ska vara så.