Avhandling pekar på brister

Forskaren Hugo Lövheim har skrivit en avhandling om just användningen av mediciner bland äldre. Den bekräftar en del av det som Lisen berättar.

ANNONS
|

Hugo Lövheim forskar vid Umeå universitet. 2008 skrev han en avhandling om användningen av psykofarmaka och smärtstillande läkemedel bland äldre på boenden.

–Jag har tittat på både hur mycket som gavs men även gjort kopplingar till olika symtom. Det var inte bara överbehandling, utan det fanns i vissa fall tecken på att det gavs för lite läkemedel. Många med smärta fick för lite smärtstillande. Dessutom visar studien att det ofta väljs fel läkemedel och att uppföljningen är för dålig, säger Hugo Lövheim.

Hugo Lövheim ser i sin avhandling att det ofta ges mediciner trots att det finns kända risker. Vissa läkemedel får bara ges ifall vårdtagaren är så aggressiv att denne riskerar att skada sig själv eller personalen, men denna riktlinje följs inte alltid.

ANNONS

Avhandlingen bygger på en studie på äldreboenden i Västerbotten 2000 och 2007.

–Det finns inget som tyder på att förhållandena har ändrats, säger han.

Lisen Andreasson berättar att de äldre där hon arbetade får smärtstillande trots att de inte har ont. Hugo Lövheim menar att det i vissa fall kan vara bra att man ger stående mediciner eftersom det är svårt för dementa att rapportera när de behöver något. Det är heller inte alltid så lätt att bedöma ifall det är så att medicinen gör nytta.

–Det är viktigt med uppföljning och utvärdering av all läkemedelsbehandling, poängterar han.

Men Hugo Lövheim tycker att det är upprörande att det ges alldeles för mycket neuroleptika, sömnmedel och lugnande medel. I stället menar han att det behöver utredas bättre ifall det finns andra bakomliggande orsaker till en persons tillstånd, och att man först provar icke-farmakologiska behandlingsmetoder.

–Det kan ju vara så att en person med demens blir rädd för att han eller hon inte förstår vad som pågår och därför reagerar med ett visst beteende. Då kanske det är miljön runt om som är problemet.

På frågan om personalbrist och små resurser kan förklara varför läkemedel används så pass flitigt svarar han:

–Det kan spela roll för personalens förmåga att hantera beteendestörningar. Är det bra bemannat har de större förmåga att hantera det. Det är också en fråga om utbildning.

ANNONS
ANNONS