Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Avlopp på Gullmarsberg får tillfälligt klartecken

Den omtvistade avloppsanläggningen på Gullmarsberg vid Skredsvik kan nu tas i bruk. Beslut om ett tillfälligt tillstånd fattades i Samhällsbyggnadsnämnden i december och har nu vunnit laga kraft.

2014 upptäcktes det att orenat avlopp rann ut i Gullmarsfjorden. I en rutinkontroll konstaterades att avloppsanläggningen var för gammal och inte höll måttet längre. Uddevalla vatten påbörjade en ombyggnation hösten 2017 utan att man då fått nödvändigt miljötillstånd. När detta upptäcktes stoppades bygget.

Men nu har samhällsbyggnadsnämnden fattat beslut om ett tillfälligt tillstånd så att den påbörjade anläggningen, som betjänar ett 20-tal fastigheter, kan komma i bruk.

– Även om man inte har gjort det här i rätt ordning var det bättre att få igång den nya anordningen utifrån ett tillfälligt tillstånd än att låta den gamla anläggningen sköta reningen, säger Anna Thorén, miljöinspektör i Uddevalla kommun.

Konsekvenser inte utredda

Nu har Uddevalla Vatten AB på sig fram till 31 december 2024 att komma in med en miljökonsekvensbeskrivning för anläggningen. Det är först med det beslutsunderlaget som man kan fatta ett beslut om ett permanent tillstånd för avloppsanläggningen.

– Det är ju inte utrett än vad konsekvenserna för utsläppen i Gullmarsvik blir. Viken är visserligen stor men den är grund och är ett känsligt naturområde för föroreningar, säger Anna Thorén.

Hon säger att det fortfarande ter sig märkligt att man påbörjade bygget utan miljötillstånd och utan att beslut om anläggningen prövades. Men hon säger att det nu är på rätt väg efter det beslut som fattades i december.

Samhällsbyggnadsnämndens förra ordföranden Gunilla Magnusson (MP) håller med.

– Jag är nöjd med beslutet och att vi nu efter en del turer får fason på den här anläggningen, säger hon.

Bra lösning

När bygget stoppades överklagade Uddevalla Vatten först till Länsstyrelsen där det blev avslag och vidare till Mark- och Miljödomstolen där överklagan sen drogs tillbaka av Uddevalla Vatten.

– Det verkar som att vi har kommit fram till en bra lösning nu. Anläggningen kan sättas igång och så får man komma in med miljökonsekvensbeskrivningen i efterhand. Det viktiga är ju att den gamla anläggningen tas ur bruk så fort som möjligt, säger Gunilla Magnusson.

Att det enligt beslutet nu ska genomföras en miljökonsekvensbeskrivning är något som, enligt miljöinspektören Anna Thorén, egentligen skulle ha ingått i den ursprungliga ansökan om bygglov.

– Kanske är anläggningen tillräcklig som den är eller så visar utredningen, eller MKB:n, att Uddevalla Vatten AB behöver utföra ytterligare åtgärder innan ett permanent tillstånd ges, säger Anna Thorén.