Avloppsfrågan fortsatt träta

Kommunernas krav på ombyggnaden av avlopp riskerar bli en dyr affär. – Det är klart att man vill ­undvika att behöva ta lån på huset för att kunna bygga ett nytt avlopp, säger Lasse Dahlqvist, 71.

ANNONS
|

Många oroliga läsare har hört av sig till Bohusläningen om kostnaden för enskilda avlopp. Marianne Olsson, 80, på Härnäset i Lysekil, berättar att kommunen hotar med vite på 36 000 kronor i kvartalet om hon inte bygger om sitt avlopp för hundratusen kronor.

Leif Christiansson i Ödsmål ringer Bohusläningen och berättar att Stenungsunds kommun vitesförlagt honom med 150 000 kronor om han inte bygger en ny avloppsanläggning för lika mycket pengar som vitet.

Så Lasse Dahlkvist är inte ensam om att känna sig pressad när kommunerna nyper åt i miljöfrågan. Och politikerna Uddevalla är heller inte ensamma om att försöka lösa avloppsfrågorna.

ANNONS

Alla tre husägare vi nämnde menar att kommunernas krav på dem blir svåra att klara rent ekonomiskt.

– Det är klart att man vill undvika att behöva ta lån på huset för att kunna bygga ett nytt avlopp. Det räcker ju med att de kommer ut för att besiktiga avloppsanläggningen för att det ska kosta tusenlappar. Inte ens expertisen är enig om hur hushållsavloppen på landet ska hanteras eller hur man ska få till ett bra kretslopp för näringsämnena i toalettavloppet, konstaterar Dahlqvist.

– Skadar verkligen min tryckkammarbrunn miljön? Och i sådana fall, finns det i så fall inget ekonomiskt stöd man kan söka? undrar Lasse Dahlqvist.

– Jag flyttade in mitt hus 1976 med den tidens avlopp som fungerat bra sedan dess. Jag förstår att kraven ökar. Men vem tänker på oss pensionärer som kanske inte har råd att investera stora pengar i ett nytt avlopp? säger Lasse Dahlqvist.

ANNONS