Kyrkogårdschefen Helena Lind jobbar för att skapa en krisberedningsplan.
Kyrkogårdschefen Helena Lind jobbar för att skapa en krisberedningsplan. Bild: Kenneth Eriksson

Avråder äldre från att gå på begravningar

De som dör i sviterna av covid -19 kommer redan på sjukhuset att placeras i en kista som med en speciell symbol visar att kvarlevorna kan vara smittförande. Denna rutin kring hantering har Folkhälsomyndigheten tagit fram till begravningsbyråer och församlingar. Även Sveriges biskopar ger råd för hur avlidna ska föras till den sista vilan på ett säkert sätt.

ANNONS
|

Begravningar som sker i kretsen av endast de närmast anhöriga är ett koncept som kommer att få tillämpas i högre grad än tidigare. Sveriges biskopar pekar på risken med för stora sällskap i för små kapell, och med flera sörjande i riskgruppen över 70 år, skriver Kyrkans tidning.

– Vi får tydligt hålla 70 plus i från barn och unga, om någon inte vet att den är smittad av covid -19, säger Gertrud Malmberg, kyrkoherde i Uddevalla församling, som nu fått hoppa in för att leda begravningsgudstjänster i karantänplacerade kollegors ställe.

– Vi har präster som är 70 plus som vikarierar, men vi kan inte använda oss av deras tjänster. Då får vi lösa det på annat sätt, förklarar Gertrud Malmberg som säger att församlingen dock inte har fler begravningar att bestyra än normalt.

ANNONS

Förberedd med modern teknik

Om läget skulle förändras är organisationen förberedd med bland annat modern teknik.

– Vi kan streama gudstjänster så att man sitta hemma och följa begravningen eller hos någon anhörig om man behöver hjälp med tekniken.

– Vi har också tänkt att antingen hålla gudstjänster utomhus eller sätta in fler begravningstider om det skulle bli väldigt många, säger Gertrud Malmberg.

Ytterligare en komplikation som kan ställa till det i begravningsekvationen är att gravsättning efter kremering går att skjuta upp ett år medan kistbegravningar måste genomföras inom en månads tid. Församlingen har dock inventerat tillgången till kylutrymmen för döda kroppar.

– Än så länge har vi inte stött på några problem i vår verksamhet. Just nu sitter vi lugnt i båten och väntar på vad som kommer att hända, säger kyrkogårdschefen Helena Lind som tillägger att det finns en krisberedskapsplan som personalen vässar till.

Om det uppstår en lokal topp av döda till följd av covid -19 jobbar församlingarna i Uddevalla, Ljungskile och Bokenäs över gränserna för att dela maskiner och personal, berättar Helena Lind.

– Vi kommer att kunna gravsätta, det är ett myndighetsuppdrag som vi måste utföra. Det som oroar mig är att personalen håller sig frisk, att vi har så många som möjligt tillgängliga.

ANNONS
ANNONS