Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Pär Mild arbetar som restauranglärare och ville lära sig mer om vegetabiliskt protein. Bild: Maja Nilsson
Pär Mild arbetar som restauranglärare och ville lära sig mer om vegetabiliskt protein. Bild: Maja Nilsson

Bönor och sötlupin i jakt på närodlat växtprotein

I ett treårigt projekt söker man nya vegetabiliska protein. På torsdagen var det dags att omsätta teorin i praktiken och dela med sig av erfarenheterna.

Inbjudan har gått ut till flera kommuner om att vara med på föreläsning och matlagning på Ramnerödsskolan på torsdagen. Bakom initiativet står det nationella projektet Mega Legumes-Svenska proteingrödor som industriråvara, som under tre år arbetar med målet att göra det möjligt att producera mer växtbaserad proteinråvara i Sverige.

En som nappade på förslaget var Pär Mild som är restauranglärare på Uddevallas vuxenutbildning.

– Jag är här för att hitta andra proteinkällor än kött. Många av mina elever är vegetarianer och veganer, och jag ligger långt efter. De som är vegetarianer kan ju inte bara ta bort köttet och äta sallad, man måste hitta substitut, säger han medan kör mixern för att göra en grön Bondbönsspread med örter och vitlök.

"Introduktion för den vanliga konsumenten"

I projektet Mega Legumes deltar flera företag och föreningar, bland annat Hushållningssällskapet Väst som Marie Hanson, expert på yrkesmässig trädgårdsproduktion, arbetar.

– Vi har haft demonstrationsodlingar på flera platser i Sverige från Skåne upp till Umeå med sötlupin och bondböna/åkerböna. Samtidigt så arbetas det med råvaruberedning, och att utveckla nya produkter - det som är kvar att arbeta med nu är att göra en affär av det. Att få både företag och den enskilda att satsa på växtprotein vi kan odla i Sverige.

Varför letar ni efter nytt protein?

– Dels för att dra ner på köttkonsumtionen, men också för att det i dag finns många veganer och vegetarianer men det vegetariska alternativet är ofta sojaböna som måste importeras och dessutom innebär mycket miljögifter. Det här är en introduktion för den vanliga konsumenten som visar på att vi själva kan odla vegetabiliskt protein i Sverige, säger Marie Hanson från Hushållningssällskapet Väst.

Bondbönan var fram till 1940 en vanlig proteinkälla i Sverige.

– Det var då som köttet tog över och våra egna baljväxter försvann mer.

Med i köket finns också matkonsulten Cecilia Sassa Corin, som också arbetar på Hushållningssällskapet Väst.

– Det här är konsumentanpassat, hur ska vi använda råvarorna på bästa sätt, det är det vi provat fram. En bondböna till exempel kan användas färsk, torkad, eller mald till mjöl - vilka maträtter och produkter kan man ta fram från det?

Pannkakor och burgare

Vid en av stekpannorna står Karlien De Temmerman som bland annat gör tempeh på sötlupin.

– Det är gröna ärtor och sötlupin som fermenterats då blir det så här fast, säger hon och skär upp några skivor som hon låter fräsa i stekpannan.

Bredvid steker Åsa Björkman som jobbar på Ängås skolan pannkakor.

– Det är veganska pannkakor på bland annat bondbönsmjöl och potatismjöl, berättar hon.

Svaneskolan skickade hela deras skolkök på kursen.

– Vi är fyra kockar och ett köksbiträde här, det är jättekul, säger Sofia Johansson som provat sig fram med Helleburgarna gjorda på bondbönor.

– De första blev lite grov och hård, så vi mixade lite till sen gjorde vi en sats som mixades ytterligare, så det är tre olika konstisens, berättar hon.

Hör Cecilia berätta i klippet om de olika bönorna och hur de kan användas

Nedan hittar du två av de recept som tagits fram i projektet

.
.

Hummus med bondböna eller sötlupin

Hummus finns av många olika typer och recept. Grunden är att använda någon typ av ljusa bönor som mixas med citron och vitlök. Både konsistensen och smaken påverkas av vilken böna som används. Sötlupin och kikärtor har lite fastare och mindre mjölig konsistens. Vita bönor och skalade bondbönor har lite mer stärkelserik konsistens.

Hummus kan smaksättas och varieras på olika sätt. Tahini ger fyllighet och en god smakbrytning men den kan uteslutas och ersättas med lite mer olja.

Variera din hummus genom att blanda den med olika grönsaker, rosta vitlöken, riv ner lite citronskal eller variera kryddorna.

3 dl kokta sötlupiner, skalade bondbönor eller andra ljusa bönor (motsvarar ca en burk konserverade) utan kokvätska

1(-2) vitlöksklyftor

2 msk raps- eller olivolja

2 msk tahini

2-3 msk färskpressad citron

1 krm svartpeppar

½ tsk salt

ca 1 tsk spiskummin

ca 1 tsk mald, torkad koriander

Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Mixa gärna länge om du vill ha den slät och luftig. Smaka av med salt. Tillsätt mer olja, citronsaft eller lite vatten om konsistensen är för tjock.

Speciellt sötlupin kan kräva lite mer vätska. Sötlupinen har en ganska fast konsistens och den får lite mer konsistens än vad vi traditionellt är vana vid. Mixa länge om du vill ha den slätare och fluffigare samt späd med extra vätska.

Vill du ha den mer traditionella smaken av hummus så använd tahini i din hummus.

Servera som dip, pålägg eller som del i en måltid.

Tillsammans med picklad rödlök eller skivade tomater blir det supergott!

.
.

Grön bondbönsspread med örter och vitlök

Bondbönor/åkerbönor kan skördas gröna, spritas (dvs bönan plockas ut skidan) kokas och ätas direkt eller frysas in.

Ibland hittar du den gröna bondbönan i frysdisken som konsument eller hos storhushållsgrossist.

Får du inte tag i bondbönor kan dessa bytas ut mot t ex vanliga gröna ärtor.

400 g frusna bondbönor (eller gröna ärtor)

½ dl rostade solroskärnor

½ knippe dill

½ knippe persilja

ev lite mynta, färsk eller torkad

1-2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

2 msk pressad citron

ev lite vatten

salt och vitpeppar efter smak

Tina bönor i t ex saltat vatten. Spara ev några hela bönor till garnering.

Mixa alla ingredienser tillsammans i en mixer tills du får en lagom konsistens. Den lite sega vita hinnan på bönorna behöver inte tas bort.

Smaka av och häll upp i en skål.

Tag ev bort den lite gröngrå hinnan på bondbönan. Innanför döljer sig en ärtgrön böna som är extra vacker att garnera med.

Förvaras kallt.

Gott på macka eller att spritsa på bröd, kex, tomater, jordgubbar, gurkskivor.