Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ännu oklart var det tillfälliga badet hamnar.  Bild: Ronny B Nilsson
Det är ännu oklart var det tillfälliga badet hamnar. Bild: Ronny B Nilsson

"Bedömer att frågan om Landbadet är död"

Det blir inget tillfälligt bad på Landbadet. Det står klart på onsdagskvällen. En het debatt slutade med att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen makten att bestämma var det tillfälliga badet hamnar. Först i slutet av månaden kommer kommundirektören presentera sitt förslag.

Idag har det återigen diskuterats badhus på kommunfullmäktige i Uddevalla. Ett tillfälligt bad behövs under tiden mellan rivningen av det gamla och bygget av den nya simhallen. En fråga som alla partier är enade om men vart och när är fortfarande oklart.

LÄS MER: Lösning på gång för ett tillfälligt bad

Det blev en hätsk diskussion. Först ut var Annelie Högberg (S) som pratade om vikten om att kunna simma och att Socialdemokraterna önskar att möjligheten till simundervisning måste vara god, då det har gått att se en minskning av simkunnigheten bland elever i årskurs sex.

– Det jag vill vara tydlig med i dag är att vi inte har några invändningar mot att man sätter igång och tittar på alternativen en gång till. Men det är bråttom, slog hon fast i talarstolen.

Kan ta ett och ett halvt år

Hon påpekade att enligt den tidigare planen skulle rivningen ske vid årsskiftet mellan 2019 och 2020 och att ett temporärt bad skulle funnits på plats då. Vidare pekade hon på att det är problematiskt att tidsplanen, enligt förslaget, kan uppgå till ett och ett halvt år innan kommunen till slut fått ett tillfälligt bad på plats.

LÄS MER: Sökes: plats för bassäng

Speciellt då Walkesborgsbadet inte kan rivas förrän det är ordnat.

– Det har visat sig att badet var i sämre skick än vad vi hade trott och innan trodde vi att det skulle hålla till 2020, sa hon.

LÄS MER: Beslut om innehåll i nya badet klar

Annelie Högberg (S) meddelade också att Socialdemokraterna inte skulle yrka på något annat än förslaget som låg på bordet men att man ville föra in en protokollsanteckning.

– Med tanke på nuvarande bads skick vill vi utreda ett tillfälligt bad på Landbadet.

"Den frågan äger inte kommunen"

Roger Johansson (L) begärde replik och besvarade Högbergs kommentarer om Landbadet.

– Annelie tycker att man ska fortsätta fokusera på Landbadet. Den frågan äger inte kommunen, den äger Gustafsbergsstiftelsen och de inte har, intill denna dag, haft eller fått någon formell framställan från kultur- och fritidsnämnden, sa Johansson och betonade att det är långt ifrån självklart att stiftelsen skulle godkänna en sådan framställan.

LÄS MER: Ja till tillfälligt bad vid Landbadet

Annelie Högberg (S) hävdade i en replik att man bokat in ett möte med stiftelsen, men att det mötet stoppades av den nya Samverkansmajoriteten. Till Bohusläningen menar Roger Johansson (L) att något sådant initiativ inte är taget.

– Det är anmärkningsvärt, för att uttrycka det milt, att Annelie Högberg säger något som inte är sant. Vi har fått en liten skiss med en fyrkant på. I övrigt har vi inte fått något, säger Johansson som sitter som ordförande i Gustafsbergsstiftelsens direktion.

Trött på att prata om kommunala bad

Det var inte bara Johansson och Högberg som tog till orda i talarstolen. David Höglund Velasquez (V) är trött på att prata om kommunala bad.

– Det finns en ny majoritet, ni äger frågan. Lös det!

LÄS MER: Så tycker politikerna om det nya badhuset

Även centerpartisten Torsten Torstensson gick upp i talarstolen och delade ut en verbal smocka till Annelie Högberg.

– För tre, fyra möten sedan gick Högberg upp och frågade sig: "hur många gånger har jag pratat om Landbadet?" Det kan jag ge ett enkelt svar på: för många!

"Landbadet-lösningen är död"

När Bohusläningen pratade med Annelie Högberg (S) under en paus konstaterade hon nu att frågan om Landbadet är död.

– Jag tror inte att vi kommer att ta upp det i kommunfullmäktige igen.

Liberalen Roger Johansson instämde:

– Jag bedömer att frågan om Landbadet är död. Men det är bäst att inte säga för mycket. I badfrågorna kan även liken vakna och börja leva igen.

På kommunstyrelsens sammanträde 27 mars kommer kommundirektören att lägga fram sitt förslag till var det tillfälliga badet ska vara.