Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En kvinna i 50-årsåldern döms till fängelse för andra gången på två månader för flera bedrägerier.

Bedragare dömd för andra gången

Att dömas till fängelse två gånger på två månader. Det konststycket lyckades en kvinnlig bedragare med. Den första rättegången hann knappt avslutas innan hon häktades för de nya brotten. Nu döms hon bland annat för att ha lurat sin partner på över 20 000 kronor.

I början av mars dömdes kvinnan, som är i 50-årsåldern och från Uddevalla, till fängelse i ett år och två månader för 20 olika bedrägerier, samt för urkundsförfalskning. Kvinnan hade systematiskt lurat ett flertal målsägande, menade Uddevalla tingsrätt, och brottsligheten var både förslagen och hade skett i stor omfattning. Kvinnan ljög bland annat om att hon själv var cancersjuk eller att anhöriga till henne hade avlidit för att väcka sympatier.

– Hennes modus är att hon utnyttjar andra personer genom att framställa sig som ett offer. Det gör att folk vill hjälpa henne och går med på villkor de kanske inte gjort annars, säger åklagare Eva Johnsson.

Under de cirka två och ett halvt åren som bedrägerierna pågick lyckades kvinnan lura till sig stora summor, och hon dömdes att betala sammanlagt över 200 000 kronor i skadestånd till 15 målsägande.

Nya brott

På fredagen dömdes kvinnan ännu en gång, för nya likartade bedrägerier. Rättegången mot kvinnan hade avslutats i slutet av februari men tingsrätten hade inte hunnit meddela sin dom förrän kvinnan lurade nya människor på pengar. Och det tog inte ens en vecka från det att förra domen föll till dess att hon anhölls för de nya brotten.

LÄS MER: Dömdes för flera fall av bedrägeri – återigen häktad

Det handlar om brott som skett både före och efter den första domen. Även denna gång ska kvinnan ha ljugit och manipulerat människor att betala henne pengar eller utföra tjänster åt henne. Bland annat försökte hon sälja en bil – som hon tidigare lurat till sig av en annan person.

– Det hon gjorde då var exakt samma typ av brott som precis varit uppe för prövning. Dessutom var det samma bil som förekom i det tidigare målet, säger Eva Johnsson.

I förra rättegången förekom uppgifter om att kvinnan led av spelmissbruk. Åklagaren kan dock inte uttala sig om det är skälet till kvinnans brottslighet.

– Det nämndes väl något om det men enligt min uppfattning tror jag inte det är en utlösande faktorn. Under förra rättegången spelade hon inget och ändå fortsatte hon direkt med bedrägerier. Nånting gör att hon fortsätter, men vad det beror på det vågar jag inte uttala mig om jag är ingen läkare.

Tog lån

En av människorna hon lurade var en man hon inledde en relation med. Mannen var sjukpensionär och hade dålig ekonomi. Men kvinnan förmådde honom bland annat att låna pengar av en nära anhörig som han överlämnade till henne. Totalt ska kvinnan ha "lånat" drygt 25 000 kronor av mannen.

En annan av de drabbade var en yngre bekant till kvinnan, en man som beskrivit att kvinnan var som en mor för honom. Kvinnan tog lån för hans räkning med handlingar som hon skrev under i hans namn. Pengarna sattes in på ett konto som kvinnan disponerade. Totalt ska kvinnan ha gjort att mannen har fått skulder på nära 30 000 kronor.

Kvinnan förnekade samtliga av de senare brotten, men tingsrätten fann henne överbevisad. Nu döms hon till fyra månaders fängelse som läggs till den tidigare domen. Det vill säga totalt ett och ett halvt års fängelse. Hon ska också betala sammanlagt 56 000 kronor i skadestånd till de fem senaste målsägandena.

Den första tingsrättsdomen har överklagats till hovrätten.