Jim Westerberg, åklagare i Wilma-fallet, utesluter inte att fler än de tre misstänkta kan vara inblandade i det misstänkta mordet på Wilma Andersson.
Jim Westerberg, åklagare i Wilma-fallet, utesluter inte att fler än de tre misstänkta kan vara inblandade i det misstänkta mordet på Wilma Andersson. Bild: Edvin Bergström

Begärdes häktade för inblandning i mordet på Wilma – kvinna och man släpps fria

En man och en kvinna med relation till den misstänkte mördaren begärdes i helgen häktade för inblandning i mordet på Wilma Andersson. På måndagen släpptes de på fri fot efter beslut av Uddevalla tingsrätt. Men misstankarna mot dem kvarstår.
– Vi är oroliga för att det kan försvåra utredningen gällande eftersökningar av kroppsdelar, säger åklagare Jim Westerberg.

ANNONS
|

Under måndagen skulle det hållas häktningsförhandling i Uddevalla tingsrätt, mot en man i 45-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern som misstänks för inblandning i mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Misstankarna gäller brott mot griftefriden och skyddande av brottsling. De är närstående till den man i 20-årsåldern som misstänks ha mördat flickan den 14 november.

Det visade sig dock bara bli en häktningsförhandling på måndagen.

Förhandlingen inleddes strax efter klockan 12, och gällde den misstänkta kvinnan. Hon meddelade via sin advokat att hon förnekar brott och motsatte sig åklagarens begäran om att häktas.

Efter ungefär en timmes förhandling, som i huvudsak hölls bakom stängda dörrar, meddelade Uddevalla tingsrätt sitt beslut: åklagarens häktningsbegäran avslås. Kvinnan kan inte anses vara på sannolika skäl misstänkt för brottet och det föreligger inte tillräckliga skäl för häktning, anser domstolen.

ANNONS

Släpps på fri fot

I samband med tingsrättens beslut meddelade åklagaren att han häver anhållandet av både mannen och kvinnan. Den planerade häktningsförhandlingen för mannen ställdes då in – och båda släpptes på fri fot.

– Det är samma omständigheter som åberopas i de båda fallen och då innebär det att jag häver anhållandet och återkallar mitt häktningsyrkande för mannen, säger åklagare Jim Westerberg.

Misstankarna mot mannen och kvinnan har dock inte förändrats och åklagaren utesluter inte att fler kan ha varit inblandade i det misstänkta mordet.

– Det kan inte uteslutas att det kan finnas fler men som det ser ut nu har vi en huvudmisstänkt. Vi jobbar brett, säger Jim Westerberg.

De misstänkta släpptes på fri fot med omedelbar verkan efter tingsrättens beslut.

– Min bedömning är att det inte kommer påverka utredningen särskilt mycket att de släpps. Vi har den huvudmisstänkte häktad och han kan inte förstöra utredningen med sina restriktioner. Vi arbetar vidare nu och hoppas kunna höra folk så ostört som möjligt.

Wilma anmäldes försvunnen den 17 november, vilket ledde till att en stor sökinsats drog i gång. Först efter över tio dagars sökande hittades en kroppsdel som kan knytas till flickan och som enligt polisen visar att hon inte längre är i livet. Hon misstänks ha mördats av den huvudmisstänkte mannen i dennes bostad.

ANNONS

Kan förstöra eftersökningar av kroppsdelar

Efter tingsrättens beslut på måndagen är åklagaren orolig att de misstänkta som nu släppts på fri fot kan förstöra bevis.

– Vi letar fortfarande efter kroppsdelar och de här är misstänkta för brott mot griftefriden och i den delen är vi oroliga för att det kan försvåra utredningen gällande eftersökningar av kroppsdelar. Men så är det, säger Jim Westerberg.

Mannen i 45-årsåldern nekar till brott och enligt hans advokat Tommy Nilsson var tingsrättens beslut väntat.

– Det var bra att tingsrätten fattade beslut som visade att åklagaren inte hade tillräcklig grund för framställan. Jag är inte förvånad över beslutet. Nu får vi bara vänta och se hur det utvecklar sig och om det blir aktuellt att misstankarna avskrivs, säger han.

"Befunnit sig under extrem press"

Kvinnans advokat är nöjd med beslutet.

– Det var vad vi hade hoppats på, jag var förvånad över åklagarens framställan. Min klient är givetvis nöjd över beslutet, hon har befunnit sig under extrem press, säger försvararen Michael Hansson.

Nu fortsätter polisens arbete i oförminskad styrka, meddelar åklagaren. Den huvudmisstänkte mannen sitter häktad till den 3 januari.

Fallet Wilma: Detta har hänt

14 november: Den sista observationen av 17-åriga Wilma Andersson görs i Uddevalla.

17 november: Försvinnandet polisanmäls.

19 november: På förmiddagen anhålls en man i 20-årsåldern i flickans närhet i sin frånvaro. Han grips omkring en timme senare. Senare samma dag inleder polisen en så kallad särskild händelse kring försvinnandet.

20 november: Sökinsatsen efter flickan intensifieras.

22 november: Den anhållne mannen i 20-årsåldern häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

24 november: Ytterligare en person anhålls, på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling, men mannen släpps ett par timmar senare.

28 november: En kroppsdel som knyts till Wilma hittas. Enligt polisen visar fyndet att 17-åringen inte längre är i livet.

30 november: Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Hundratals personer sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget.

3 december: Åklagaren begär att den häktade mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning.

6 december: Mannen i 20-årsåldern omhäktas till den 3 januari. Samma dag meddelar Åklagarmyndigheten att mannen som tidigare varit anhållen för skyddande av brottsling samt ytterligare en person anhållits.

8 december: De båda anhållna personerna, en man och en kvinna som båda är i 40-årsåldern, begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för brott mot griftefrid och skyddande av brottsling.

9 december: Uddevalla tingsrätt anser inte att bevisningen räcker och går emot åklagarens begäran om häktning. Mannen och kvinnan släpps på fri fot men är fortfarande misstänkta för samma brott. Den huvudmisstänkte mannen i 20-årsåldern sitter fortsatt häktad misstänkt för mord.

ANNONS