Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försöket med extrabussar förlängs även kommande vecka. Bild: Jenny Ingemarsson

Behåller extrabussar för gymnasiependlare

Försöket med extrabussar för att minska trängseln på tågen under höstterminens första vecka har fallit väl ut. Därför körs bussarna även kommande vecka. Samtidigt manar Västtrafik till bättring hos resenärerna.

Inför skolstart meddelade Västtrafik att de på försök förstärker den befintliga tågtrafiken under vecka 34. De extra bussarna har kört från Dingle, Munkedal och Ljungskile till Uddevalla Östra på morgonen och tvärtom på eftermiddagen. Målsättningen var att avlasta tågtrafiken för att motverka trängsel.

Nu står det klart att bussarna kommer fortsätta stötta upp tågtrafiken även kommande vecka.

– I stort sett har det fungerat bra. Kommunerna har informerat eleverna om att välja extrabussarna i första hand. Sedan tar vissa hellre tåget ändå för att det går snabbare, säger Mikael Olsson, chef för trafikfrågor på Västtrafik.

Mikael Olsson, Västtrafik Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB
Mikael Olsson, Västtrafik Bild: Fotograf Thomas Harrysson AB

Följer debatten om munskydd

Mikael Olsson säger att trängsel uppstår på tåget genom att resenärerna fördelar sig skevt i vagnarna. De jobbar för att minska trängseln men uppmanar också resenärer att tänka på att hålla avstånd.

För tågvärdarna innebär det ökande resandet vissa utmaningar.

– Frågan om smittskydd för tågvärdarna är uppe hela tiden. Det handlar om att arbeta på ett annat sätt genom att inte vara så nära kunderna, till exempel att visera biljetter utan att sträcka sig nära.

Är munskydd något som kan bli aktuellt?

– Det pratas i branschen om munskydd men vi går än så länge på Folkhälsomyndighetens riktlinjer och följer debatten, säger Mikael Olsson.