Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosenhäll äldreboende i Uddevalla.
Rosenhäll äldreboende i Uddevalla.

Bekräftat skyddsstopp på Rosenhäll i Uddevalla

Ordförande i Kommunal Väst, Anna Skarsjö, bekräftar för Bohusläningen att det under onsdagen från klockan 14.30 satte skyddsstopp på Rosenhälls äldreboende i Uddevalla. Men efter bara ett par timmar hävdes beslutet och personalen var åter på plats.

På onsdagseftermiddagen sattes ett skyddsstopp av Kommunal, tillsammans med skyddsombudet, på äldreboendet Rosenhäll i Uddevalla.

Det bekräftade ordförande för Kommunal Väst, Anna Skarsjö, för Bohusläningen.

– Ingen personal får utföra arbetsuppgifter där skyddsombudet anser att det inte finns tillräckligt med skyddsutrustning. Det är för att säkra personalens liv och hälsa, sa hon tidigare på onsdagen.

Beslutet innebar att om skyddsombudet anser att rätt skyddsutrustning saknas kommer de äldre att stå utan assistans.

– Om arbetsgivaren inte tillgodoser skyddsmateriel så att personalen kan arbeta på ett säkert sätt så kommer de äldre att inte att få den hjälp de behöver, säger hon.

Socialchefen kritisk till beslutet

Roger Granath, kommunens socialchef, bekräftade att ett skyddsstopp lagts och var kritisk mot beslutet.

– Jag förstår att det finns en stor oro bland våra medarbetare, men man måste kunna lita på de rekommendationer som kommer från våra expertmyndigheter. Arbetsmiljöverket säger att det är en samlad aktion i flera kommuner som har samma skyddsstopp, sa han.

"En samlad aktion" innebär att respektive skyddsombud nu, med stöttning från Kommunal, kan välja att införa skyddsstopp om denne anser att det finns en fara för personalens liv och hälsa. Enligt Henrik Johansson, lokalkontorschef på Kommunal Väst, finns det i nuläget inga fler aktiva skyddsstopp i Bohusläningens område.

Men efter bara två timmar hävdes alltså beslutet. En personal ska ha gått förbi och upptäckt att en brukare var mycket sjuk och personalen blev tvungna att återgå till arbetet.

– Det hävdes efter två timmar, en av brukarna började må väldigt dåligt och då det gick inte att ha skyddsstopp. Nu fortgår arbetet som vanligt och vi inväntar fortfarande svar från Arbetsmiljöverket, säger Roger Granath.

Tveksamma till kraven

Roger Granath menar att kommunen följer de rekommendationer som satts av Arbetsmiljöverket, efter Folkhälsomyndighetens modell. På arbetsplatsen finns visir, platsförkläde och handskar. I vissa individuella fall kan även munskydd och långärmat behövas.

– Det finns tillgängligt och vi har ett centralt lager med material vi kan köra ut om det skulle ta slut på något ställe. Men skyddsombudet tycker också att det behövs tofflor man kan sätta på skorna, något vi ställer oss tveksamma till.

Varför är ni tveksamma till det?

– Tittar man på rekommendationerna ingår det inte där.

Vad gör kommunen nu?

– Vi arbetar med Arbetsmiljöverket och försöker häva det här skyddsstoppet. De överlägger nu och jag hoppas att de står fast vid de rekommendationer de lämnade under helgen.

Granath menar att det inte förts några större diskussioner mellan fack och arbetsgivare.

– Det har varit väldigt lite dialog. De har lämnat in det här pappret och var inte nöjd med de svaren och rekommendationer som finns. Det har inte varit så mycket mer dialog, vilket vi tycker är synd, säger han.

Grov förenkling av problemet

Anette Frisk, ordförande för Kommunal i Uddevalla, anser att socialchefens beskrivning att "det behövs tofflor" är en grov förenkling av problemet.

– Vi har sjuksköterskor som kommer till avdelningen i full mundering och munskydd och lämnar över covid-19 sjuka äldre till personal som står med plasthandskar och hemmagjorda plastvisir, sa hon tidigare på onsdagen.

– Jag tycker det är fantastiskt att personalen har arbetat på som de gjort hittills och förstår deras rädsla. Nu får det vara nog.

Hävdes efter ett par timmar

Efter bara ett par timmar var personalen tillbaka på äldreboendet igen. Arbetsgivaren och fackrepresentanter har nu kommit överens om att undersköterskorna får den skyddsutrustning de begär tills dess att arbetsmiljöverket kommit med sin syn på saken. Roger Granath räknar med att det sker under torsdagen.

– Det jag fått till mig från skyddsombudet är att arbetsgivaren har gått med på att ge dem den skyddsutrustning de behöver tills arbetsmiljöverket kommer med sitt utlåtande. Nu har de den utrustningen man vill ha, säger Anette Frisk.