Linnea Lindgren är integrationssamordnare. På Bohusläns museum kommer en av medborgardialogerna att hållas.
Linnea Lindgren är integrationssamordnare. På Bohusläns museum kommer en av medborgardialogerna att hållas. Bild: Stefan Karlsson

Ber om hjälp för att bryta segregationen

Medborgardialoger ska bidra till att bryta segregationen. Det är Uddevalla kommuns förhoppning när man nu bjuder in medborgarna till samtal.

ANNONS
|

Uddevalla kommun är en av 32 kommuner i Sverige som förra året valdes ut att få statsbidrag för att bryta segregationen. Som en del i det arbetet bjuder nu Uddevalla kommun nu in civilsamhället för samtal.

– I denna satsningen skapades en projektorganisation där det ingick ett stort antal aktiviteter. En av dem var satsningen på att bryta segregationen tillsammans med civilsamhället, säger Linnea Lindgren, integrationssamordnare på Uddevalla kommun.

"Vi har stora planer"

Tre medborgardialoger ska genomföras på tre olika platser i Uddevalla: Folkets hus, Bohusläns museum och Ryttaren.

– Vi har stora planer. Vi ska samla in förslag på första tillfället och sedan bjuda in till fler tillfällen. Där ska vi vidareutveckla förslagen. Vi kommer dela in det i olika temaområden utifrån förslag. Så småningom kommer deltagarna att få välja ut vilka av dessa områden som är mest prioriterade, säger Lindgren.

ANNONS

Hoppas på mycket folk

Drömscenariot för Linnea Lindgren är att mycket folk dyker upp, många idéer utbyts och att man lyckas bilda kraftfulla arbetsgrupper.

– Jag vet att när folk kommer tillsammans brukar det komma upp väldigt mycket förslag. Det är nästan så att man måste hålla tillbaka. Ett drömscenario är också att det kommer blandade människor. Det tycker jag är viktigt. Det ska vara personer som själva upplever ett utanförskap som är med och kommer med förslag.

Lindgren vill poängtera att frågan om segregation inte bara berör utrikes och inrikes födda.

– Det handlar om boendesegregation, inkomstsegregation, utbildningssegregation, alla faktorer som kan slå olika. Det handlar om att olika grupper i befolkningen har olika livsvillkor, säger Linnea Lindgren.

ANNONS