Bergtäkt vid Gräskärr får avslag

Negativ påverkan på ungdomshemmet Ljungbacken är en av anledningarna till att Miljöprövningsdelegationen har gett avslag för täktverksamhet vid Gräskärr.

ANNONS
|

Länsstyrelsen har sedan tidigare sagt nej till bergtäkt vid Gräskärr, utanför Uddevalla. Nu har även Miljöprövningsdelagtionen slagit fast att det inte är en lämplig plats för en bergtäkt.

Bolaget Swerock AB ansökte om täktverksamhet som bland annat innebär krossning, sortering, lagring och transport av bergsmaterial. Men ansökan har väckt stark kritik dels från ungdomshemmet Ljungbacken, men även från boende i närheten.

– Vi gör en viktig insats för de här ungdomarna som är i en fas i livet där de behöver mycket stöd och trygghet. Att förlägga en stentäkt i direkt anslutning till skolverksamhet, vård och behandlingsverksamhet är direkt olämpligt, sa Martin Callermo, chef för Ljungbacken, tidigare i år.

ANNONS

Finns lämpligare platser

Miljöprövningsdelagationen skriver i sitt beslut att det finns lämpligare platser för att etablera ny industrimark, och de anser även att behovet av ballast redan är tillgodosett i Uddevalla. Den positiva effekten för ballastmarknaden med en tillkommande täktverksamhet står inte i proportion till den skada som kommer att bli på platsen.

LÄS MER:Länsstyrelsen säger nej till omstridd bergtäkt

Deras bedömningen av bergtäkten är att den kommer att ha en negativ påverkan på Ljungbackens ungdomshem samt att den skulle påverka kulturvärden inom området.

Martin Callermo är glad över beskedet.

– Det känns fantastiskt bra att man har insett värdet av vår verksamhet. Jag tror helt enkelt inte kommunen tänkt igenom det här riktigt innan.

Placering i vattenskyddsområde

Västvatten har också lämnat synpunkter inför beslutet och menar att bergtäkten kommer att ligga i vattenskyddsområde, nära Uddevalla kommuns reservvattentäkt Bäveån. Enligt Västvatten skulle föroreningar kunna nå reservvattenintaget på bara ett dygn, och skriver att bolaget inte har med något riskscenario i ansökan.

Delegationens beslut kan överklagas hos Mark- och miljööverdomstolen senast 20 december. Om Swerock kommer att överklaga är oklart.

– Det är bara att hoppas på att det blir en bra, tidig julklapp, säger Callermo.

ANNONS