Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärranäsvägen Bild: Kenneth Eriksson
Kärranäsvägen Bild: Kenneth Eriksson

Beslut: Bendersväg öppen fem år framåt

Kärranäsvägen är nu säkrad för allmänhetens användning. Det blev klart efter tre klubbslag i onsdagens kommun­fullmäktige.

Sedan tidigare är det tre ärenden som hängt ihop genom hela processen mellan kommunen och Benders. Dels en överenskommelse om rätt för allmänheten att använda sig av Kärranäsvägen, i utbyte mot att kommunen genomför en markförsäljnings- och bytesaffär med Benders. Dels också ett avtal som ger Benders ersättning av kommunen med 150 000 kronor per år för att sköta snöröjning och underhåll av Kärranäsvägen under fem år framåt.

Det tredje avtalet som godkändes av fullmäktige är ett avtal som gällde öppet­hållandet av Kärranäsvägen för perioden 2017–2019, men som inte nått kommun­fullmäktiges bord förrän nu.

Runt avtalen har det rått en del turbulens i den politiska kammaren sedan fullmäktige behandlade avtalen i februari. Tidigare ordföranden i kommunstyrelsen, Christer Hasslebäck (UP), yrkade på en annan skrivning men blev nedröstad. Inget gehör från majoriteten blev det för Roger Johansson (L) och Torsten Torstensson (C) som yrkade på avslag för nyttjanderätten.

Kärranäsvägen är en enskild väg som länge varit stängd för allmänheten. Dock öppnades vägen 2015 som alternativ när trafiken genom tunnlarna på 44:an begränsades vid renoverings­arbete. Kommunstyrelsen har sedan dess velat försäkra sig om att Kärranäsvägen och den intilliggande gång- och cykel­vägen förblir öppen för Uddevallaborna.

Privatpersoner och företag kan nu fortsätta utnyttja Kärranäsvägen på Benders område.