Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett steg närmare nybygge. Platsen i centrala Uddevalla är klubbad sedan tidigare och nu har politikerna också satt ner foten om vad det nya badet ska innehålla.
Ett steg närmare nybygge. Platsen i centrala Uddevalla är klubbad sedan tidigare och nu har politikerna också satt ner foten om vad det nya badet ska innehålla.

Beslut om innehåll i nya badet klart

Beslutet om vad som ska få plats i det nya badhuset kan dock komma att överklagas till förvaltningsrätten. Oppositionen anser inte att återremissen har behandlats på rätt sätt.

På onsdagskvällen klubbade majoriteten ett lokalprogram för anläggningen som det har varit många turer kring.

Redan i somras tog den politiska majoriteten ställning för att det ska vara tio banor i stället för åtta i den framtida simhallen.

Hur detta ska kombineras med fullgod publikkapacitet vid tävlingar och ökad bassängkapacitet, för att allmänhetens tillgång till bad inte ska komma i kläm, ville oppositionen ha svar på genom en återremiss som fullmäktige beslutade om i september.

Kultur- och fritidsnämndens ledamöter fick mindre än 24 timmar på sig att ta ställning till den nya skissen med tio i stället för åtta banor.

– Förslaget tar inte hänsyn till återremissens intentioner och förvaltningschefen lämnade till och med en egen protokollsanteckning om att underlaget inte håller den kvalitet som förvaltningschefen önskade. Det är extremt ovanligt, säger oppositionsrådet Carin Ramneskär (M).

LÄS MER: Innehållet i badhuset trattas ner

LÄS MER: Nytt badhusbeslut stressades igenom

Tvistats om placeringen

En diskussion om den snabba hanteringen hamnade mitt i valrörelsen där alliansen drev frågan om att riva upp placeringen på Walkesborg till förmån för området vid Rimnersvallen.

Kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) avfärdar kritiken mot att återremissen i höst inte skulle ha gått rätt till. Detta med motiveringen att de frågor om publikkapacitet och intressekonflikter som tas upp som skäl av oppositionen redan har utretts i ett tidigare skede.

– Detta var en okynnesremiss som bara handlade om att försena processen. Det fanns inga andra skäl. Man tog upp en massa saker som redan hade behandlats i den ursprungliga processen.

Frågan om badhuset tål inte ytterligare fördröjningar, anser Ingemar Samuelsson vidare.

– Det är egentligen ganska okomplicerat. Det finns en bred majoritet för placeringen och det här alternativet, säger han.

LÄS MER: Ja till tillfälligt bad vid Landbadet

Förvaltningsrätten kan pröva ärendet

Uddevallapartiet, som utifrån valresultatet ser ut att få en vågmästarroll inför nästa mandatperiod, stödjer en placering av badhuset i Uddevalla centrum.

Men i debatten var flera från oppositionen tydliga i sin kritik.

Inför gårdagens sammanträde svarade Carin Ramneskär så här på frågan om hur oppositionen tänker agera om majoriteten ändå driver igenom beslutet:

– Då får vi överväga om vi ska låta förvaltningsrätten pröva om ärendet har beretts på ett fullgott sätt. En sådan sak behöver man inte vara med i något parti för att överklaga utan det räcker att man är invånare, säger hon.

LÄS MER: Badhuskalkylen ifrågasätts – nytt beslut dröjer

Plats: Walkesborg

Investering: 464 miljoner kronor

Simbassäng: 10 stycken 50-metersbanor

Publikkapacitet: i ursprungsförslaget 300 platser varav 150 är permanenta

Övrigt: rehab- och undervisningsbad, rekreationsbad, barnbassäng, vattenrutschbana

Planerad byggtid: år 2020–2022