Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kan snart vara borta. 15 oktober är gränsen. Om inget beslut kommer innan dess tas pumparna bort. (Arkivbild)

Beslut om syresättning dröjer

Pumparna är kvar. Göteborgs universitet har ställt sin kompetens till för­fogande. Men beslut om en fortsatt syresättning i Byfjorden kommer tidigast i slutet av augusti.

Vid årsskiftet avslutades projektet Box. Pumparna som placerades ut i Byfjorden för att pumpa syrerikt ytvatten till botten slutade pumpa.

Flera gånger under projektets gång slogs nya ­rekord i syrenivån och ­fisken återvände. Men det är inget bestående.

– Avbryter man så kommer man tillbaka till det gamla, säger kommunal­rådet Essam El-Naggar (FP).

Träffades i juni

I mitten av juni träffades företrädare från Uddevalla, Orust, Kungälv, Tjörn och Stenungsund, medlemmarna i projektet 8 fjordar, med Anders Stigebrandt från Göteborgs universitet. Där diskuterades att eventuellt återuppta syresättningen.

”Jag ska ta reda på om länsstyrelsen har några krav på övervaknings­program samt höra med HaV (Havs- och vattenmyndigheten, reds anm.) om dom kan bidra med en summa så att vi kan pumpa fram till och med oktober då jag hoppas att 8 fjordar kan ta över pumpningen”, skrev Stigebrandt i ett mejl efter mötet.

– Vår uppfattning var att han skulle sätta igång omedelbart, säger El-Naggar.

Stigebrandt lyckades inte få fram några pengar och nu börjar tiden bli knapp, ­menar han. Egentligen borde arbetet ha kommit igång i april igen.

Misslyckat försök

– Tiden håller på att rinna ut, säger han. Ska man ha fjorden syresatt måste man komma igång väldigt snabbt, om man inte vill börja om från början.

Men trots det dröjer ­beslut från Uddevalla kommun. Semestertider ställer till det, då kommunstyrelsen inte sammanträder förr­än i slutet av augusti igen.

– Vi kommer att bjuda Anders till kommunstyrelsen, säger Essam El-Naggar. För att alla ska få del av hans slutrapport. Hittills är det bara jag och några till som fått rapporten.

Nu ligger bollen på politikernas planhalva, enligt Stigebrandt.

– Det är inte min livs­uppgift att hålla Byfjorden syresatt.