Beslutet: Fyren flyttas efter grannarnas klagomål

I flera år har grannarna klagat på oljud från förskolebarnen. Nu har ärendet med bullret nått vägs ände. Fyrens pedagogiska verksamhet i centrala Uddevalla kommer att behöva flytta.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

"Oavbrutet högt skrikande, gap, tjoande och gråt”. Så beskrev några grannar till förskolan sin utemiljö i ett klagomål till kommunen 2018. Förhoppningen var att det skulle gå att minska bullret från Skansens förskola och Fyrens pedagogiska verksamhet i centrala Uddevalla.

LÄS MER:Barnen på förskolan stör grannarna – förbud och vite hotar

I våras ställdes så situationen på sin spets efter flera års försök att komma tillrätta med problemen. Då krävdes barn- och utbildningsnämnden på en lösning. Vid ett möte förra veckan fattade de därför beslut om att hitta nya lokaler till kommunens så kallade ”nattis”.

– Vi har kommit till vägs ände. Efter att ha tittat på olika ljuddämpande åtgärder kom man fram till att inget av det skulle lösa problemet. För att det ska bli lugnare för grannarna under kvällar och helger får vi flytta Fyrens pedagogiska verksamhet, säger Roger Ekeroos (M), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

ANNONS

Inte gått ut med information

Fyren, som ligger i Skansens förskola, tar emot barn med behov av omsorg under obekväm arbetstid, det vill säga kvällar, helger och nätter. Hit kommer barn mellan 1 och 13 år när dagen är slut på Skansens förskola och på skolornas fritidshem.

Lena-Maria Vinberg är verksamhetschef för förskola i Uddevalla. Hon säger att förskolekontoret tagit fram en barnkonsekvensanalys, men att de ännu inte gått ut med information till berörda vårdnadshavare.

– Det är ännu inte klart var Fyren ska ligga i framtiden. Vi jobbar med den frågan. Det finns många påverkande faktorer, exempelvis behöver det ligga lättillgängligt och inte i någon ytterkant av kommunen. Dessutom får det inte vara en alltför liten enhet.

Fyren har i dagsläget 70 platser; 40 förskoleplatser och 30 fritidshemsplatser. Lena-Maria Vinberg förklarar att det låter mycket men att alla barnen inte är där på samma gång.

– Det kan vara en natt i veckan eller var tredje helg. Det handlar om omsorg när vårdnadshavare arbetar oregelbundna arbetstider. Därför kan det vara väldigt olika hur många barn som är på plats samtidigt.

Stort pussel ska lösas

Innan förskolekontoret kan spika en konkret plan för flytt av Fyren behöver samhällsbyggnadsnämnden hantera ärendet.

– Om de godkänner vårt beslut går vi till verket och börjar planera flytt, säger Roger Ekeroos (M).

ANNONS

Han berättar att berörda grannar har varit kontakt med honom under processens gång.

– De har varit mycket engagerade i frågan. Nu har vi jobbat fram ett kraftfullt förslag till lösning som samhällsbyggnadsnämnden får bedöma. En flytt av Fyren kommer ge grannarna tid till återhämtning på kvällar och helger. Med det bör frågan vara löst.

Enligt Lena-Maria Vinberg kan en flytt av Fyrens pedagogiska verksamhet bli aktuell tidigast till sommaren 2022. Även om kommunen ligger bättre till när det gäller förskolelokaler idag jämfört med för några år sedan är det ändå en stor förändring som ska genomföras.

– Det kommer att behövas lokalförändringar och det är ett stort pussel som ska lösas, säger hon.

ANNONS