Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
  Bild: Leif R Jansson / TT
Bild: Leif R Jansson / TT

Bestånd av makrill pressat och fisket skärs ner

MSC drar in sina miljöcertifikat för allt makrillfiske. Det tillsammans med krympt svensk makrillkvot kan komma att kosta yrkesfisket mångmiljonbelopp.

– 95 procent av det svenska fisket efter makrill är MSC-certifierat. Men nu har vi sett att makrillfisket i nordöstra Atlanten, dit Kattegatt och Skagerrak hör, inte längre är hållbart, säger Linda Sörnäs, marknadsföringschef vid MSC i Skandinavien

Makrillbeståndet fiskas helt enkelt hårdare än man anser att det tål i ett längre perspektiv.

– Suspensionen från oss gäller alla länders fiske och kommer efter att makrillbeståndet sjunkit, samtidigt som fångsterna varit högre än vad de vetenskapliga råden rekommenderat.

Bland dem som drabbas finns den svenska makrillfiskeflottan som organiseras av SPF PO (Swedish pelagic federation producers organisation), med huvudkontor i Fiskebäck i Göteborg.

I någon mindre skala påverkas också mindre makrillbåtar, som fiskar på den särskilda kustkvoten när kvoten skärs ner.

SPF PO organiserar några av de största svenska fiskefartygen. Anton Paulrud leder organisationen och har full respekt för den åtgärd som MSC nu vidtar, säger han.

– Det här är en varningssignal. Men än så länge hotas inte beståndet. För oss är MSC-märkningen viktig. Att människor äter fisk är bra för oss och nyttigt för dem själva. Nu skärs kvoten ner och det kommer att kosta oss miljoner. Men man måste se fisket över lång tid, säger Anton Paulrud.

– Vi kommer att bli tvungna att visa upp en plan för hur vi ska åtgärda problemet med det fiske som inte MSC godkänner.

I de biologiska råden för makrillfiske 2019 från internationella havsforskningsrådet (ICES), förslås en nedskärning av makrillfisket med 42 procent. Det gäller allt fiske inom EU i Nordostatlanten totalt.

Den svenska makrillkvoten har skurits ner från 4 637 ton 2018 till 3 781 ton i år, alltså med 20 procent. Internationella havsforskningsrådet råd för hela EU var att skära ner makrillfisket med 42 procent.

Fakta: MSC

Marine Stewardship Council, MSC, är standard för hur hållbart fiske ska bedrivas och en miljömärkning som kan locka kunder i handeln.

MSC infördes i Sverige 2012 och en vara i en frysdisk, i en fiskbutik eller på en restaurang ska garantera att fisken man väljer är uppdragen ett sådant at beståndet i havet fortlever.

MSC är ett regelverk och andra certifieringsföretag ser till att reglerna följs till havs. Med tiden har certifieringen/godkännandet av fisket fått allt större betydelse för yrkesfisket i takt med att konsumenternas miljömedvetenhet ökat.