Högskolan Väst riskerar att tappa 80–100 lärarstudenter per år efter att Högskoleverket nu avslagit skolans ansökan om grundlärarexamensrätt.
Högskolan Väst riskerar att tappa 80–100 lärarstudenter per år efter att Högskoleverket nu avslagit skolans ansökan om grundlärarexamensrätt.

Besvikelse över lärarbeslut

Högskolan Väst får avslag på ansökningarna om att utfärda den nya grundlärarexamen. Skolan riskerar därmed att mista stora delar av lärarutbildningen och tappa 80–100 studenter per år. Men beslutet påverkar inte de studenter som redan påbörjat sin lärarutbildning.

ANNONS
|

I tisdags fick Högskolan Väst grönt ljus för utbildning av yrkeslärare och förskollärare. Men i går kom det beska beskedet – ansökan för grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem, i förskoleklass och årskurs 1-3 samt i grundskolans årskurs 4-6 får nej.

I avslaget menar Högskoleverket att lärarkompetensen och utbildningsmiljön visserligen är tillräcklig på Högskolan Väst, men att däremot styrdokumenten, det vill säga exempelvis kursplanerna och examinationskriterierna, för utbildningarna brister.

I nuläget tar högskolan Väst in drygt 200 nya lärarstudenter varje år, men 80–100 av dessa väntas försvinna om skolan inte får grundlärarexamensrätt. I reda pengar skulle det ge ett tapp på cirka 7 miljoner i missade intäkter per år.

ANNONS

”Ganska lätt att åtgärda”

Men mitt i besvikelsen över beslutet ser Lars Ekedahl, Högskolan Västs rektor, positivt på situationen.

– Självklart är vi besvikna, men vi ska så snabbt som möjligt ansöka igen och vi tror att chansen är mycket god att få igenom den, kanske redan till hösten 2011. Styrdokumten är ganska lätta att åtgärda trots allt. Rent ekonomiskt får dessutom ett eventuellt bortfall av en del lärarstudenter ingen betydelse alls eftersom vi i så fall kan ta in fler studenter på andra utbildningar.

Lars Ekedahl vill även lugna nuvarande studenter.

– Det här får inte någon påverkan för de studenter som nu läser lärarutbildningen, de läser klart enligt det gamla systemet.

Men varför blev inte styrdokumenten godkända, slarvade ni när ni ansökte?

– Nej, jag tror inte att det handlar om slarv. Det här är ett helt nytt utbildningssytem. Det handlar nog om ett missförstånd, att vi inte riktigt förstått instruktionerna och målen.

Det lokala lärarförbundet delar dock inte Lars Ekedahls optimism.

– Beslutet är katastrof, både för högskolan Väst och för Trollhättan som stad. Grundlärar- utbildningen är ju en stor del av hela lärarutbildningen. Jag hoppas ju att Lars Ekedahl har rätt i att det snabbt går att få igenom en ny ansökan, men jag tvivlar, menar fackordföranden Linda Forsén.

ANNONS

Ny ”ödesdag” 18 januari?

Och redan den 18 januari infaller nästa ”ödesdag” för Högskolan Väst – då tar Högskoleverket nämligen beslut om hur det blir med ämneslärarexamen för grundskolans årskurs 7–9 samt gymnasiet.

– Jag känner oro även inför det beslutet, risken finns ju att det är samma problem med styrdokumenten även där. Det skulle i så fall betyda att Högskolan Väst totalt tappar mer än hälften av alla lärarstudenter och samtidigt även den bredd som är önskvärd i lärarutbildningen, säger Linda Forsén.

Från och med nästa år inför regeringen en helt ny form för lärarutbildningar och till skillnad mot tidigare kommer det nu att krävas en mängd olika lärarexamina där varje inriktning är avgränsad. Exempelvis införs det enskild examina för yrkeslärare, för ämneslärare, för förskolelärare och för grundlärare. Samtliga nya utbildningar ska kunna starta hösten 2011 och kan sökas med anmälningsstopp den 15 april 2011.

Källa: Högskolan Väst

ANNONS