Beväpnade maskerade personer fritog tonåring från Ljungbacken

Under måndagskvällen dök två maskerade personer upp vid ett ungdomshem strax utanför Uddevalla. De fritog därefter en ungdom som placerats på hemmet och lämnade platsen i bil. Under tisdagsmorgonen greps en av de misstänkta medhjälparna.

ANNONS
|

– De uppgifterna vi har är att två maskerade män hotat personalen med vapenliknande föremål för att frita en person, säger Pernilla Henry, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Fritagningen ska ha skett strax efter klockan 20 på måndagskvällen. Två maskerade personer ska då ha kört fram till ungdomshemmet, som drivs i SiS regi, i en bil.

Därefter ska de ha krävt att en person på hemmet skulle få följa med dem därifrån. Den fritagne är en ungdom som placerats på ungdomshemmet enligt lagen om vård av unga.

Söker gärningsmän – misstänker grovt vapenbrott

Ärendet rubriceras nu som främjande av flykt, alternativt grovt främjande av flykt, samt grovt vapenbrott. Ingen i personalen ska ha skadats fysiskt i samband med händelsen.

ANNONS

– Vi har en insats där vi söker efter gärningsmännen samt den fritagna personen, säger Pernilla Henry.

På tisdagsmorgonen kunde två personer infångas av polis i Trollhättan. Det rör sig om en av de misstänkta medhjälparna till flykten som nu misstänks för främjande av flykt, samt grovt vapenbrott. Den andra personen som omhändertogs är den fritagne. Båda personerna är under 18 år.

– En är gripen och anhållen. Personen som blev fritagen har omhändertagits och ska åter till SiS-hemmet inom kort, om personen inte redan är där, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Medhjälparen har anhållits av åklagare, misstänkt för främjande av flykt och grovt vapenbrott.

Polisen fortsätter nu sitt sökande efter den tredje personen.

Utreds av polisen och internt på SiS

Parallellt med polisutredningen ska nu SiS säkerhetsavdelning utreda fritagningen internt.

– SiS bedömning initialt är att våra medarbetare har agerat på ett bra och korrekt sätt i samband med fritagningen. Institutionschef och ledningsberedskap finns på plats och erbjuder stöd, säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid SiS, i pressmeddelandet om händelsen.

ANNONS