Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevalla stadsbibliotek Bild: Mathea Jakobsson
Uddevalla stadsbibliotek Bild: Mathea Jakobsson

Biblioteken öppnar – men bara lite

Från och med måndag öppnar biblioteken i Uddevalla och Ljungskile igen. Dock bara i bara i begränsad omfattning.

Strax före jul beslutade Uddevalla kommun att samtliga bibliotek skulle stängas fram till den 24 januari. Detta efter att Folkhälsomyndigheten presenterat nya råd och riktlinjer. Det var dock uppgifter som Folkhälsomyndigheten senare backade från och det uppstod oklarhet om vad det är som egentligen skulle gälla.

– Vi kommer därför att se över möjligheterna att på säkert sätt kunna erbjuda lån och återlämning av böcker efter jul och nyår, sa Annelie Högberg (S), ordförande i kultur och fritidsnämnden, till Bohusläningen då.

LÄS MER: Stor förvirring efter att rådet om att stänga biblioteken togs bort

Under fredagen meddelade kommunen att biblioteken i Uddevalla och Ljungskile ska hålla öppet i begränsad omfattning och med begränsad service, från och med den 11 januari. Det innebär bland annat att besökare inte få låna datorer eller kopiera och inte heller läsa tidningar. Meröppet i Ljungskile och på Rampens bibliotek är fortsatt stängda.

I praktiken innebär detta att endast en mindre del av bibliotekslokalerna är tillgängliga, och att man endast kan hämta beställda böcker och lämna tillbaka böcker. Antalet personer som får vara inne i lokalerna kommer också att vara begränsat.