Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Björklund tror på valframgång – trots kraftig motvind

Liberalerna är på västsvensk turné. En avgående partiledare reser runt för att ragga röster till ett parti i kraftig motvind. Men Jan Björklund är övertygad om att partiet behåller sin representation i EU-parlamentet.

Liberalerna är på västsvensk turné. Partiledaren Jan Björklund reser ihop med partiets andranamn på EU-listan: tidigare trollhättepolitikern Said Abdu. På torsdagsförmiddagen besökte duon Uddevalla och Bohusläningen fick en pratstund. Det är en avgående partiledare som kampanjar för ett EU-positivt parti i kraftig motvind.

– Huvuddelen av väljarna tar ställning sista veckan. Jag är helt övertygad om att vi har representation efter valet. Jag tror att vi behåller våra två mandat, säger Jan Björklund.

– Vi är det tydligaste EU-positiva partiet i Sverige i en djungel av partier som låter mer och mer EU-kritiska. Jag är besviken på den utveckling som Moderaterna har genomgått. De är väl rädda för det här trycket från SD, från höger. Men det är en stor besvikelse, säger Jan Björklund.

Efterfrågar gemensam asylpolitik

Said Abdu tycker att den viktigaste anledningen för väljare på västkusten att välja honom är för att få lokal representation i parlamentet.

– Vi har aldrig haft någon från Uddevalla, Vänersborg eller Trollhättan i Europaparlamentet tidigare. Jag tror att det skulle kunna medföra ett mervärde, både för förståelsen och förankringen över vår kontext och varifrån vi kommer, men också för att kunna föra in tankar och idéer från vårt område, säger Abdu.

Liberalerna vill se ett ökat samarbete mellan länderna i EU. Jan Björklund efterfrågar en gemensam asylpolitik för hela unionen.

– Ska vi ha öppna gränser mellan länderna så att vi själva som européer ska kunna resa utan att söka visum, då måste vi ha ganska noggrann kontroll på den yttre gränsen. Vi behöver en gemensam asylpolitik och det har underskattats, den läxan lärde vi oss ordentligt 2015.

"Det är fullständigt fel"

Även som svar på klimatfrågan behöver EU en gemensam politik, menar Björklund. Partiet har föreslagit en koldioxidskatt, ett förslag som fått kraftig kritik av motståndare som kallar det en Pandoras ask.

– Jag tycker att det är fullständigt fel. För att införa en skatt på europeisk nivå måste alla länder vara överens. Det betyder inte att andra sen kan köra över oss om andra skatter, för säger vi nej så blir det inget, säger Jan Björklund och fortsätter:

– Klimatet skiljer sig från andra områden. Klimatet är gemensamt. Om utsläppen sker i Polen eller Tjeckien så påverkar det klimatet i Sverige precis lika mycket som det påverkar klimatet i Polen. Vi måste lösa det gemensamt.

Said Abdu (L) från Trollhättan och Jan Björklund, Liberalernas partiledare, på besök i Uddevalla.. Bild: Lasse Edwartz