Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Björling, centrumsamordnare i Uddevalla Bild: Lasse Edwartz
Stefan Björling, centrumsamordnare i Uddevalla Bild: Lasse Edwartz

Björling: "Vi tar hand om gamla synder"

Det håller på att växa fram en park vid kvarteret Sundberg. Men först krävs ett omfattande saneringsarbete som man ännu inte vet prislappen på.

Det var väntat att marken behövde saneras vid den nya tilltänkta Anton Niklas Sundbergs plats. Men vad och hur mycket man hittar är inte alltid helt klart.

– Lite av det kände vi till sedan innan, men en oljetank var till exempel okänd för oss. Det var någon kubik olja men inte så mycket kvar, men det luktade fan när vi grävde, säger Stefan Björling, centrumsamordnare i Uddevalla.

Han tror oljetanken kan vara en rest från när kvarteret brann på 60-talet.

– Det kan vara en gammal oljetank som användes för att värma upp husen. Men då fanns inte samma regler, efter branden la man bara jord på och lät föroreningarna ligga kvar.

– Vi tar hand om gamla synder och lämnar det bättre för kommande generation.

Hög blyhalt

Förutom oljetanken hittades också höga halter av bly, något Bohusläningen själva kan vara skurk till.

– Det är ett gammalt industriområde med verksamheter och bland annat har det legat tryckeri på marken. Bohusläningen hade ju tryckeri där. Bly är en tungmetall som absolut inte är bra för varken miljö eller människa, och vi mätte högre halt än vi väntat oss.

Efter att de uppmätt de höga halterna av bland annat bly så har man gått ner 1,2 meter i marken och skeppat bort föroreningarna.

– Det körs bort och bränns, och det innebär stora kostnader. Vi vet inte förrän vi är klara vad det kommer att kosta, säger Björling.

Budgeten för projektet Anton Niklas Sundberg platsen är sex miljoner kronor, inklusive marksanering.

Innebär saneringsarbetet att arbetet blir fördröjt?

– Vi ligger ganska bra i fas, eventuellt någon vecka efter planering. Men vi planerar att det ska stå klart till ju vid årsskiftet, säger Stefan Björling.