Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ulrika Jannert Kallenberg är författare och föreläsare. Hon kommer prata om sin pappas suicid i Uddevalla kyrka den 10 oktober. Bild: Pressbild

Bjuder in till samtal om livet, döden och psykisk hälsa

Den 10 oktober är världsdagen för psykisk hälsa. I genomsnitt dör trettio personer varje vecka i suicid i Sverige. Dagen uppmärksammas på flera håll i landet och i Uddevalla kyrka anordnas en temakväll för både samtal och stöd.

Suicid, att någon tar sitt liv, är en fråga som berör många men som kan vara svårt att prata om. Både för personer som mår dåligt och deras anhöriga.

Genom att anordna en temakväll om suicid i Uddevalla kyrka hoppas Daniel Petrén från Sensus studieförbund, tillsammans med Svenska kyrkan, Uddevalla kommun, och Spes (Suicideprevention och efterlevandes stöd) kunna lyfta samtalet kring suicid och nå ut till fler människor.

– Syftet är att uppmärksamma ämnet för att hjälpa människor att våga prata om det. Oavsett vad man har för relation till det. Många berörs och har väldigt olika erfarenheter. Kvällen kommer ge människor en möjlighet att komma samman och prata om något som för många är väldigt svårt, säger Daniel Petrén.

Daniel Petrén arbetar för Sensus studieförbund som en av flera organisatörer för temakvällen. Bild: Hanna Täubers Grahn

Föreläsningar och samtal

Temakvällen bjuder på samtal, föreläsningar och musik. Bland annat kommer musik från världsartisten Tim Bergling, känd som Avicii, att spelas. Artisten tog sitt liv i april förra året under en semesterresa, något som skakade fans över hela världen.

– Vi hoppas att det här upplägget kommer att vara ett lättillgängligt sätt att kunna sprida kunskap om ett svårt ämne samtidigt som det kan få en avslappnad ton som gör att människor kan prata om något allvarligt på ett värdigt sätt, säger han.

Bland annat kommer författaren Ulrika Jannert Kallenberg att prata om sin pappas suicid och hur det påverkat henne från en ung ålder och utifrån en anhörigs perspektiv.

– Ulrika är även en av samtalsledarna i de två träffar som kommer äga rum i Uddevalla och Ljungskile senare i oktober, säger han.

Studiecirklar för efterlevare

Träffarna kommer att organiseras i form av studiecirklar under fem olika tillfällen med två olika startdatum för personer som är efterlevare, det vill säga vars anhöriga har tagit sitt liv. Här kommer deltagarna prata om både existentiella frågor kring livet och döden och kring temat suicid under namnet "Läsa för Livet".

– Samtal kring livet och döden är svåra. Lägger man till suicid så blir det ännu svårare. Temakvällen och träffarna är inte bara för människor som själv känner sig drabbade utan människor som i allmänhet söker kunskap och en ökad trygghet i ämnet. Alla är välkomna, säger Daniel Petrén.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: [email protected]

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/