Ett av fritidshusen på Bodele som nu hotas av rivning är Mattsons villa.
Ett av fritidshusen på Bodele som nu hotas av rivning är Mattsons villa.

Blåser upp till politisk strid om Bodelehusen

Majoriteten står fast: Bodelehusen ska bort. Men än är inte sista ordet sagt.

ANNONS
|

På torsdagen togs ännu ett beslut i det som tycks utveckla sig till en politisk strid på kniven om fritidshusen på Bodele. Samhällsbyggnadsnämnden bestämde sig då för att hålla fastvid tidigare ståndpunkt, att husen ska rivas.

- Vi står fast vid beslutet, det är samma som tidigare, säger Gunilla Magnusson (MP), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Nämnden var inte enig. Alliansen fortsätter att driva sin linje om att försöka sälja husen.

- Vi har ju utrett nu om det går att sälja med tomträtt. I princip skulle det väl gå, men det är politiskt. Majoriteten vill inte privatisera de här husen, säger Gunilla Magnusson.

ANNONS

Det gäller Ingarö, Mattsons villa och Janzons villa.

Kommunen arbetar sedan några år på en lösning för att komma ur kontrakten som är mycket förmånliga för hyresgästerna. Hyran ligger på mellan en och tre tusenlappar i månaden mot att hyresgästerna underhåller husen, men då tillhandahåller också kommunen visst material som färg.

Kommunen har inspekterat husen och kommit fram till att det skulle bli för dyrt att renovera dem från det dåliga skick de har idag. Dessutom framhåller kommunen att Bodele är ett område med höga naturvärden som man vill hålla tillgängligt för allmänheten.

Nyligen skulle kommunfullmäktige fatta det avgörande rivningsbeslutet. Men efter omröstning slutade det med återremiss för att ytterligare utreda alliansens önskemål om att försöka sälja husen.

Efter nämndens beslut på torsdagen ska nu frågan upp till kommunfullmäktige en gång till för beslut. Det kan ske tidigast på mötet i januari.

ANNONS