Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Blåsigt nyårsfirande i Museiparken

Trots en klass 1-varning från SMHI trotsade Uddevallaborna vädret och begav sig till Museiparken för att fira in det nya året. Flaggstängerna smattrade i vinden och satte tonen för smattrandet som komma skulle.

– Var är allt folk? Det måste bero på vädret, riktigt Göteborgsväder, säger Åsa Olausson men får snabbt mothugg från sin högra sida.

– Uddevallaväder skulle jag allt vilja kalla det, säger vännen Britt-Marie Johansson och skrattar.

Åsa Olausson, Britt-Marie Johansson och Margareta Ehnebom.

Museiparken i Uddevalla fylls sakta men säkert på med Uddevallabor som trotsar det blåsiga vädret för att fira in det nya året. Hörselskydd och tjocka vadderade jackor tycks vara klädkoden för kvällen.

I år har kommunen valt en lägre scen då förra årets höll på att blåsa sönder. Det blåsiga nyårsvädret verkar alltså nästan hålla på att bli tradition och snörena på flaggstängerna bakom scenen nästan överröstade allt som hände på scenen med sitt smattrande.

Talaren inte nervös

För nyårstalet stod Uddevalla kommunfullmäktiges nye ordförande Elving Andersson (C). Bohusläningen nådde honom några dagar innan framträdandet när han fortfarande filade på vad han skulle säga.

– När jag väl har chansen att hålla ett sånt här tal vill jag ju säga något meningsfullt. Just nu går jag runt i skogen och gallrar med motorsågen och funderar på vad jag ska ta upp på nyårsafton, säger Elving Andersson.

Elving Andersson (C). Bild: Linus Valberg

Kommer du vara nervös innan?

– Nä det tror jag inte, inte om jag lyckas få ihop ett bra tal. Jag hoppas att jag kommer känna mig glad, det ska bli roligt, säger Elving Andersson.

Och ett tal lyckades han få ihop. Han pratade om Uddevallaåret som gått, om Kungsgatans ombyggnad och om alla de 291 nya företag som under året etablerat sig i Uddevalla. Han vädjade också till publiken att tänka mer klimatsmart och nog blev det en liten känga till den utdragna regeringsprocessen. Avslutningsvis läste han Bosse Parneviks dikt "Invandrarna".

– Härligt slut 2018 och god start 2019, avslutade Elving Andersson och lämnade scenen till applåder.

Musiken bjöds av Trollhätteartisterna Astrid Melén och Kristoffer Hedberg som trollband den ständigt växande publiken med jazziga toner med nyårstema.

Delade åsikter om fyrverkerierna

Så blev det dags för fyrverkeriet. Uddevalla kommun utredde under hösten om de skulle ha fyrverkeri eller inte, en utredning som landade i ett cirka sju minuter långt smällande på nyårsaftonen och ingen ljusshow eller ljusvandring. I publiken är många kluvna till raketernas vara eller icke vara samtidigt som himlen lystes upp av rött, grönt och lila.

– Jag är lite tveksam inför raketerna. Det är ju inte bra för klimatet och det vore nog bättre om de inte sköt upp dem, säger Thomas Görling från Uddevalla som tillsammans med sällskapet Britt-Marie Pettersson var först på plats i parken.

– Vi har så vacker utsikt från fönstret hemma så där kommer vi sitta ikväll och titta på raketerna. För så länge de skjuter så kommer vi allt att titta, säger Thomas Görling.

Stockholmsgäster

Familjen Däckfors bor i Stockholm men hälsar på släkten i Uddevalla. De har själva inte följt debatten kring fyrverkerifrågan i Uddevalla men tycker att fyrverkerier ändå hör högtiden till.

– Ni har ju redan så vackert med alla ljus här längs Kungsgatan. Det är ju som en ljuspromenad, säger Nenette Däckfors.

Jörgen, Frida och Nenette Däckfors..

Några sträcker sig till och med så långt att de hoppas att årets raketskjutning blir spiken i kistan för nyårstraditionen.

– Jag gillar inte fyrverkerier och jag hoppas att detta är sista gången jag är här och tittar på det. Jag tycker att en häftig ljusshow vore bättre, det måste inte smälla, säger Åsa Olausson.