Övergångsstället vid Hästepallarna ska nu få blinkande varningslampor
Övergångsstället vid Hästepallarna ska nu få blinkande varningslampor Bild: Lasse Edwartz

Blinkande lyktor vid Hästepallarna

Blinkande varningslyktor på övergångsstället vid Hästepallarna nedanför Bohusgården kommer att installeras innan årsskiftet.

ANNONS
|

Efter ett medborgarförslag om säkrare övergångsställe vid Hästepallarna på Göteborgsvägen beslutade Samhällsbyggnadsnämnden nyligen om en upprustning. Man ska installera blinkande lyktor vid övergångsstället för att höja säkerheten.

Sikten skymd

– Jag tycker att dessa varningslampor har stor verkan och ökar säkerheten betydligt för gångtrafikanterna, säger Henrik Särborn som är trafiktekniker på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

På stolparna vid dessa övergångsställen sitter IR-sensorer som aktiverar de blinkande lamporna när gångtrafikanter närmar sig övergångsstället. Vid Hästepallarna är sikten skymd och trafiken förhållandevis intensiv säger Henrik Särborn.

LÄS MER:Vill ha ännu fler förslag från invånarna

– Det finns många ställen där den här tekniken kan göra nytta och Hästepallarna är ett bra ställe, säger Henrik Särborn.

ANNONS

Klart innan årsskiftet

På kommunens vägnät har blinkande skyltar vid övergångsställen varit i bruk på tre platser de senaste åren. Två platser där lyktorna har använts är på Bastionsgatan och på Östergatan. Dessa övergångsställen har nu byggts om och då har två uppsättningar blinkande skyltar lösgjorts. Den ena uppsättningen kommer att placeras på Västgötavägen på övergångsstället vid korsningen Kanslibacken, den andra fick kasseras eftersom den var i dåligt skick.

– Utrustningen som vi ska ha vid Hästepallarna är nybeställd och kommer om en månad. Den kommer absolut vara monterad och klar innan årsskiftet. Det börjar redan bli riktigt mörkt så den kommer att göra nytta, säger Henrik Särborn.

ANNONS