Fem polisbilar mer än vanligt kommer vara ute i Fyrbodalstrafiken de kommande två veckorna.
Fem polisbilar mer än vanligt kommer vara ute i Fyrbodalstrafiken de kommande två veckorna. Bild: Polisen

Blivande poliser övar bland trafikanter

Under två veckor ska aspiranter öva polisbilskörning i Fyrbodal. Polisen ber om förståelse från övriga trafikanter.

ANNONS
|

– Vi utgår från Vänersborgs polisstation och kommer att öva halkkörning och manövergård på flygvapnets landningsbanor. På allmänna vägar övar vi kurvteknik, mörkerkörning och omkörning, berättar Anders Hallqvist, kurschef för polisens nationella förarutbildning.

På måndag startar utbildningen som är det andra steget av tre för polisaspiranter innan de får köra under angelägenhetsgraderna brådskande samt trängande tjänsteutövning.

Polisutbildningen har dispens för att överskrida skyltad hastighet. För att mängdträna omkörningar i hög hastighet kan det hända att flera polisbilar kör om varandra flera gånger i rad på en sträcka.

Nödvändig övning

– Mötande trafikanter kan bli skärrade av att möta en polisbil under omkörning på kort sträcka. Vi försöker undvika det så långt det går, säger Anders Hallqvist.

ANNONS

Polisaspiranterna har alla körkort men många har tagit körkortet sent och en del just i syfte att komma in på polishögskolan.

För att mängdträna omkörningar i hög hastighet kan det hända att flera polisbilar kör om varandra flera gånger i rad på en sträcka.
För att mängdträna omkörningar i hög hastighet kan det hända att flera polisbilar kör om varandra flera gånger i rad på en sträcka. Bild: Polisen

– De saknar ibland erfarenhet av bilkörning. Vi underkänner de som inte når kursmålen och de får gå om kursen i syfte att ha en hög kvalité på våra utryckningsförare. Det blir dyrare men vi släpper inte igenom någon som inte kör säkert, säger Anders Hallqvist.

Två deltagare samt instruktör finns med i varje bil under övningarna som genomförs med stort säkerhetstänk, försäkrar Hallqvist.

– Men vi ser en fördel att övriga trafikanter får reda på vad som är på gång och får en förståelse för att vi övar.

ANNONS