Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedrad. Fotografen och programledaren Joakim Odelberg får årets miljöstipendie.

Bohusläningar får stipendier

En detaljkunnig designer och en medveten miljökämpe har uppmärksammats för deras samhällsengagemang. Nu belönas bohusläningarna med Thordénstiftelsens nya stipendier.

– Det känns helt fantastiskt, jättekul. Jag känner mig väldigt tacksam, säger Lina Schnaufer från Munkedal som har tilldelats Thordénstiftelsens kulturstipendie.

Under 2017 delar stiftelsen ut stipendier för sammanlagt 600 000 kronor och i år är det nya kulturstipendiet inriktat på bildkonst. Lina Schnaufer inledde sin konstnärliga bana vid estetiska programmet på Sinclair i Uddevalla och beskriver sitt bildspråk som detaljerat. I dag är hon nyexaminerad designer och arbetar med konst, illustration, grafisk formgivning och inredningsarkitektur.

– Som illustratör är man ofta tvungen att börja som frilansare. Då tvingas man ha ett brödjobb vid sidan av. Slipper man det kan man lägga tiden och energin där man vill, säger hon.

Just nu lägger hon allt krut på illustrationsjobb, och målet är att hennes examensarbete, en bilderbok för barn, ska ges ut. De 50 000 kronorna som stipendiet motsvarar kommer gå till att starta ett företag och hitta en ateljé i Göteborg.

– Sedan handlar det om att fortsätta på den banan. Jag tycker det är jätteroligt att skapa bilderböcker, säger Lina Schnaufer.

"Slipper man brödjobbet kan man lägga tiden och energin där man vill."

Miljöstipendiet, som i år är inriktat mot havsmiljö, går till bevarandefilmaren och fotografen Joakim Odelberg från Ljungskile. När Bohusläningen ringer är han på photoshoot med SVTs Mitt i naturen och ska precis hoppa i en dykardräkt.

– Det känns helt fantastiskt bra. Oerhört hedrande och skönt att man tar upp de här allvarliga frågorna, säger Joakim Odelberg, som arbetat med hotade djurarter och naturområden sedan 2008.

Marin nedskräpning är ett område han fokuserat på speciellt.

– Havet är källan till allt liv på jorden. Utan ett fungerande hav kan vi inte leva på land heller. Det förser oss med syre, mat, jobb, rekreation...

13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, och matfisken vi äter är utfiskad till 90 procent. Men lyckas man förändra små saker i beteenden hos gemene man kan man enligt Joakim Odelberg åstadkomma stora förändringar.

Har du hunnit fundera på vad stipendiepengarna kommer att gå till?

– Ja absolut! Jag jobbar ju med det här hela tiden. Nu har jag fått äran att ha en egen utställning i FN-skrapan under den stora havskonferensen i New York i juni. Det känns oerhört stort, säger han.

Stipendierna delas ut på Bohusläns museum under Thordéndagen den 13 maj.