Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sofie Henryson, utställningsproducent på Bohusläns museum. Bild: Lasse Edwartz

Bohusläns museum söker fiskehistorier till utställning

I mitten av november kommer museet öppna portarna till en egenproducerad sportfiskeutställning. Och har du en riktigt bra fiskehistoria kan du vara med och bidra till utställningen som kommer ta flera grepp på det populära fritidsintresset.

– Vi kommer ha några personer som får träda fram i utställningen och det hade varit kul om det blev ett löpande tillskott, och då behöver vi fler fiskehistorier, säger Sofie Henryson, utställningsproducent vid Bohusläns museum.

Själva utställningen kommer ha flera delar och gå under namnet Sportfiskaren. Dels blir det fokus på fiskeutrustningens historia, dels hur vi bör värna om naturen för ett hållbart fiske och dels den mänskliga aspekten och värdet med fiske som fritidsintresse.

– Nu håller nästan fritidsfisket på att bli större än yrkesfisket och med vår koppling till det marina tänkte vi att de här var en rolig idé, säger Henryson.

100-årsjubileum

Det började med ett förslag från allmänheten. I år är det nämligen 100-årsjubileum för Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, vilket gav det hela en historisk grund att knyta an utställningen till.

Förbundet kommer att vara med som stöd kring resonemangen hur det står till med de svenska fiskevattnen och vad vi som människor kan göra för att förbättra situationen.

– Vi har hållbarhet som tema, vilket vi även kommer lyfta i den här utställningen och förbundet jobbar jättemycket med fiskevård. Utställningen ska i grunden gå ut på att värna om naturen och har man ett sånt här intresse tror jag att man blir ännu mer angelägen att ta hand om sin natur.

Utställningen kommer att pågå fram till slutet av sommaren 2020.