Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bohusläns museum och konsthall är ett populärt besöksmål enligt Myndigheten för kulturanalys. Bild: Edvin Bergström

Bohusläns museum toppar besökslistorna

En kvarts miljon, drygt, var det som besökte Bohusläns museum och konsthall under förra året. Det gör det till det näst mest besökta i Västra Götaland under 2018.

Varje år presenterar Myndigheten för kulturanalys hur många besökare Sveriges museer och botaniska trädgårdar har. Siffran brukar ligga runt 27 miljoner, och i topp 2018 finns Vasamuseet och Skansen. En placering som är ganska vanlig.

Många besök utanför Stockholm

Trots att Stockholm kniper flera topplaceringar, sett till hela landet, görs cirka 19 miljoner besök utanför huvudstaden. Både Friluftsmuseet Gamla Linköping och Botaniska trädgården i Göteborg är två av dem mest besökta i hela landet.

Uddevalla kniper andraplatsen

Botaniska trädgården var också den verksamhet som drog mest folk i Västra Götaland under fjolåret. Nästan 600 000 besökare. På andra plats finns Bohusläns museum och konsthall, som 2018 totalt hade 270 173 besökare. Mari Trollvik, tillförordnad museichef för sommaren, känner sig glad och stolt över beskedet.

– Vi vill ha en verksamhet som är öppen och tillgänglig för alla, säger hon och ser hur både den fria entrén och det blandade utbudet kan vara en anledning till så många besökare:

– Vi är ju ett kombinerat museum och kulturhus, och vi har många aktiviteter, säger hon.

I Västra Götaland var det främst museer och botaniska trädgårdar i Göteborg som drog mest folk 2018. Men förutom Bohusläns museums andraplats, har både Vitlycke Museum i Tanum och Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn, topp tio-placeringar.