Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Marianne Thordén, Anders Granhed, Janne Bark och Lars Bäckström i utdelning och mottagande av Bohuspriset 2018. Bild: Camilla Haagen

Bohuspris till lokala musselmän

En krona per invånare, 299 087 kronor, går till pristagarna som värnat havsmusslans utveckling. Anders Granhed har utvecklat havsbruket och Janne Bark är krögaren som satt musslan på den kulinariska kartan.
– Det är en stor ära att ta emot det här priset, säger Anders Granhed.

Bohuspriset ska gå till en person eller organisation som har gjort eller gör betydande nytta för Bohuslän och dess befolkning. Prissumman uppgår till 299 087 kronor, motsvarande en krona per invånare i landskapet Bohuslän. Juryn som delade ut priset var Thordénstiftelsens ordförande Lars Bäckström och Marianne Thordén.

– Det är en dynamisk duo vi har prisat i år och kan ses som en fortsättning djur, natur och miljö. Musslan är ju i sig själv ett reningsverk, säger Lars Bäckström.

Bohuspris delas mellan Anders Granhed och Janne Bark. Pristagarna har tillsammans utvecklat havsbruket och möjligheten att avnjuta Bohusmusslan. Detta har en stor betydelse för sysselsättningen i skärgården och för utveckling av besöksnäringen i Bohuslän, säger prisjuryn i sin motivering.

– Deras uthållighet och engagemang är också vad som gör att de bägge gift sig så bra, säger Marianne Thordén.

Nanodestilleri i Ljungskile kommer

Enligt juryns motivering står:

"Janne Bark är den sanne entreprenören, verksam i en näring med genuin koppling till Bohuskusten och Bohuslän. Genom nytänkande, entreprenörskap och samverkan och en obändig tro på sitt företags och musselnäringens utvecklingsmöjligheter bidrar han till utveckling i vårt kust- och skärgårdsområde. Med sina restauranger, nya produkter och produktkombinationer baserade på bohuslänska musslor och skaldjur bidrar han till att sätta Bohuslän inte minst på den kulinariska kartan."

– Det känns helt fantastiskt! Och pengarna är skattefria fick jag precis reda på, skrattar Janne Bark och fortsätter:

– Pengarna kommer jag investera i ett nanodestilleri i Ljungskile som ett tillägg till matupplevelsen där. Min förhoppning är att vi bland annat ska brygga en akvavit med tång och musselgin, säger han.

Till Norge i husbilen

Den andra vinnaren prisas för sin insatser i musselnäringen:

"Anders Granhed har med ihärdighet och framtidstro, med ekologiska hänsyn och med väl utvecklad och egen skapad teknik byggt upp sitt företag till en ledande position inom svensk musselnäring, en bransch med genuin koppling till Bohuskusten och Bohuslän, med hårda villkor och höga krav på sina utövare. Genom sina insatser bidrar han till fortsatt utveckling i vårt kust- och skärgårdsområde, ekonomiskt, socialt och miljömässigt."

För Anders Granhed ser investeringarna lite annorlunda ut.

– Det kommer gå till min husbil som jag ska använda för att köra runt i Norge. Där tycker jag det är väldigt vackert, säger han.

Lars Bäckström, ordförande i Thordénstiftelsen och ordförande i juryn.

Mats Abrahamsson, kommunalråd i Sotenäs.

Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen.

Marianne Thordén, vice ordförande i Thordénstiftelsen.

Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Lars Tysklind, riksdagsledamot.