Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
BrandstationHär i källaren under bilhallen förstärkt så att inte golvet ska rasaRäddningstjänsten Bild: Lasse Edwartz
BrandstationHär i källaren under bilhallen förstärkt så att inte golvet ska rasaRäddningstjänsten Bild: Lasse Edwartz

Brandstationen riskerar dyrt tillägg

Brandstationens nya, tillfälliga fordonshall är inte något svartbygge då bygglov fanns. Men bygget började innan startbeskedet var klart, och för det riskerar kommunen att få böter av sig själv.

– Det blev lite högre hyra, och tillbyggnaden var ju nödvändig eftersom att vi haft fordonen på utsidan, säger Lars Samuelsson, teknisk chef hos räddningstjänsten, som tycker att tillbyggnaden var värd det.

– Det har bara blivit bättre. Nu har vi fått en hall där vi kan köra in och ut utan att behöva fälla in backspeglarna, förklarar Lars Samuelsson.

Utryckningstiden har inte påverkats, enligt tekniske chefen.

– Vi har satt in nya portar så att allt fungerar som det ska. Det har blivit några meter längre till bilarna men det har inte förändrats något.

I väntan på att räddningstjänstförbundets lokala vaktstyrka ska få en modern och hållbar station på Exercisvägen har den nuvarande brandstationen på Bastionsgatan sedan drygt ett år tillbaka försetts med en tillbyggnad på gårdsplanen för att ge skydd åt stationens fordon. Detta sedan golvet i den ursprungliga fordonshallen under en längre tid hotat att ge vika.

"Kan bli ett betydande belopp"

Med en ny tillfällig byggnad utan källare är det hotet eliminerat. Dock inleddes bygget med bygglov men utan nödvändigt startbesked som samhällsbyggnadsnämnden ger sedan ansvarig byggherre intygat bland annat godkänd brandsäkerhet och energianvändning. För det tilltaget riskerar samhällsbyggnadsförvaltningen straff i form av byggsanktionsavgift.

– Det kan bli ett betydande belopp. Avgiften ska vara avskräckande för att man inte ska börja bygga utan nödvändigt startbesked, säger Henrik Noord, bygglovshandläggare som handlägger ärendet.

Brandstationens kondition har varit ett återkommande ämne på både nyhetsplats och i Bohusläningens insändarspalter på senare tid.

Om brandstationen faller ihop torde det bli konsekvenser för räddningstjänsten och hela kommunen, är det inte att betrakta som förmildrande omständigheter att man ser till att säkra verksamheten?

– Det får nämnden svara på, jag är bara handläggare, säger Henrik Noord som påpekar att det inte är fastställt än att jävsutskottet ska ta ut en sanktionsavgift från kommunen eftersom utredning ännu pågår.

Henrik Noord bedömer det som att jävsutskottet kommer att få ta ställning i frågan under året.