Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Inger Strand attackerades av en schäfer när hon var ute på morgonpromenad med sin egen hund, nioåriga Freja. Bild: Privat
Britt-Inger Strand attackerades av en schäfer när hon var ute på morgonpromenad med sin egen hund, nioåriga Freja. Bild: Privat

Britt-Inger attackerades av schäfer – fick armen söndersliten

67-åriga Britt-Inger Strand var ute och gick med sin hund när hon attackerades av en schäfer, något GT var först att berätta om. Hon fick armen söndersliten när hon skyddade sig mot attacken. Hon är nu bedrövad över att schäferns ägare sluppit konsekvenser efter att ha lämnat henne blödande i ett dike.

För en månad sedan var Britt-Inger Strand från Uddevalla på sitt sommarställe mellan Högsäter och Färgelanda. När hon och hunden, nioåriga Freja, var ute på morgonpromenad blev de attackerade av en okopplad schäfer, något tidningen GT var först att rapportera om.

– Vi var ute på landsvägen mot Färgelanda när den här schäfern kom rusande ut ur snåren och bara flög på mig. Den hoppade mot ansiktet och när jag vände bort huvudet fick han tag på mina glasögon. Sedan tog den armen och jag skrek som en stucken gris, berättar Britt-Inger Strand.

Efter en stund kom hundens ägare gåendes. Samtidigt tappade Britt-Inger sin hund och schäfern gick till attack mot Freja i stället.

– Jag såg en gubbe med käppar komma gåendes bakom mig. Jag låg där i diket med Freja och skrek hela tiden. Jag kände hur jag blödde och sa att jag måste komma till en doktor. "Jaja", sa han, och så gick han i väg med hunden.

Britt-Inger lämnades kvar i diket

Kvar låg Britt-Inger, blodig i ett dike, en kilometer från sitt sommarställe. Hon började krypa eftersom hon insåg att hon var tvungen att få hjälp. Efter mellan tio minuter och en kvart kom en bil och plockade upp henne och körde henne till stugan.

Britt-Ingers make fick ut henne i bilen och körde sedan mot sjukhuset. De kom till Lane, innan de insåg att de var tvungna att få ambulans.

– Det gick inte längre. Min man ringde ambulansen under tiden, men jag blödde ner hela bilen.

Ambulansen mötte upp makarna och först där insåg Britt-Inger hur allvarligt läget var.

– Jag såg i ögonen på dem när de klippte upp mina kläder, hur de tittade på mina armar. Det var stora bitar som var borta. Hunden hade bitit ordentligt djupt, det var upprivet ner i musklerna och nerverna.

Både Britt-Inger och hunden Freja överlevde, men 67-åringen är förfärad över att hundägaren klarar sig utan konsekvenser. Redan när hon låg på sjukhuset gjorde hennes make en polisanmälan.

– Polisanmälan blev nedlagd direkt. Sedan har jag ringt länsstyrelsen, jag tycker åtminstone att de ska åka dit och se hur den här hunden mår. Men ingenting har hänt. Ingen har ens varit där och tittat.

Vill inte att det ska hända någon annan

Britt-Inger förklarar att platsen där attacken inträffade ligger i närheten av en badplats dit många barnfamiljer åker för att svalka sig på sommaren.

– Jag är inte ute efter pengar. Det handlar inte om det. Det handlar om att det inte ska hända någon annan, som ett barn. Det vore fruktansvärt om jag inte gjorde något.

Polisens kan inte uttala sig om ärendet, men säger att polisen ibland får in anmälningar om hundar som attackerar människor.

– Då blir det en utredning för att ta reda på vem som brustit i sitt ansvar, säger Jenny Widén, presstalesperson på polisen.

Både Britt-Inger och hunden Freja överlevde attacken.. Bild: Privat
Både Britt-Inger och hunden Freja överlevde attacken.. Bild: Privat

Britt-Inger Strand är åter tillbaka på sitt sommarställe. Hon älskar att vara där, men hon plågas av minnet från dagen för en månad sedan.

– Det var jätteäckligt att komma tillbaka. Jag går inte den vägen igen, aldrig. Det skulle jag aldrig våga. Men det är jätteviktigt att vara tillbaka här. Det ligger precis vid sjön och det är väldigt rogivande att vara här, säger hon och fortsätter:

– Det var många sömnlösa nätter. Jag får det i huvudet hela tiden.

Nu väntar en lång process innan hon är helt återställd. I början fick hon lägga om såret varje dag, nu gör hon det varannan. Snart väntar ett femte besök på Sahlgrenska för att se om en plastikoperation är aktuell.

– Armen kommer se förskräcklig ut, naturligtvis. Det blöder fortfarande när jag lägger om det och det kommer det att göra länge. Men bara det läker, säger Britt-Inger Strand.