Personalchef Olle Tillquist, Tanums kommun.
Personalchef Olle Tillquist, Tanums kommun.

Brott mot fredsplikten utreds

Deltidsbrandmännens uppsägningar ligger nu hos Arbetsdomstolen. Frågan är om det är ett brott mot fredsplikten.

ANNONS
|

Det nya avtalet som undertecknades i november innebär bland annat att OB-tillägg och bilersättning har plockats bort för deltidsbrandmännen. På flera håll i landet har många deltidsbrandmän nu sagt upp sig. I Tanum kan halva personalstyrkan sluta.

Personalchef Olle Tillquist i Tanums kommun, menar att missnöje med det nya centrala avtalet, som både kommun och Brandmännens Riksföbund har undertecknat, ligger bakom.

– Det är ju min bild av det. Det vet vi ju inte till 100 procent men det är svårt att tro något annat. Det finns en tydlig koppling till vår senaste förhandling, säger han.

Personalchefen menar att det den närmaste tiden ska ses över om det inträffade kan ses som en massuppsägning i form av en missnöjesaktion. Någon som kan vara ett avtalsbrott om de anställda hos räddningstjänsten tillhör kollektivavtalet.

ANNONS

– I avtalet ingår det att man ska värna om det som är påskrivet. Bland annat ingår fredsplikten och nu ska vi och SKL (Sveriges kommuner och landsting) diskutera om detta är en stridsåtgärd, alltså att de brutit mot fredsplikten.

Förhandlingarna om det nya avtalet inleddes i september 2016 och undertecknades i november.

Den 9 februari lämnade SKL in stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

ANNONS