Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz
Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

Busschaufförer i Uddevalla vägrar kontrollera biljetter

Busschaufförerna på Västtrafiks bussar slutar kontrollera färdbevis. Det rapporterar P4 Väst. Orsaken ska vara upprepat hat och våld.

Bohusläningen har vid flera tillfällen rapporterat om våld mot busschaufförer i Uddevalla. De flesta ska ha inträffat i samband med biljettkontroll.

– Folk är rädda för att jobba, säger Mikael Romano, busschaufför och lokalt platsombud på Uddevalla omnibus.

LÄS MER: Busschaufför misshandlad i Uddevalla

LÄS MER: Fylla, bråk och stök i Uddevalla under natten

Nu har de fått nog, rapporterar P4 Väst. Radion har fått ta del av ett dokument, ett skyddsombudsstopp från fackförbundet Kommunal Väst. Där kan man bland annat läsa:

"Risken och faran är ett direkt hot mot personalens hälsa och välbefinnande. Hoten har ibland också vart så pass allvarliga att skydd för arbetstagarens egna liv och hälsa inte kunnat främjas eller garanteras."

Enligt Mikael Romano kräver busschaufförerna nu att Uddevalla ska få en öppen visering. På samma sätt som i Göteborg ska passagerare kunna gå på bussen utan att visa biljett för chauffören.

– Chauffören ska inte ha med biljetten att göra alls utan det får kontrollanter sköta, säger Mikael Romano.

Enligt P4 Väst säger dokumentet att chaufförerna för bolaget Uddevalla omnibus som kör Västtrafiks linjer, ska sluta kontrollera biljetter i hela Uddevalla kommun. Ett stopp som gäller från måndagen 10 september klockan 04:00. Det gäller fram tills problemen är lösta eller att arbetsmiljöverket fattar ett annat beslut i ärendet.

Fackliga företrädare för busschaufförerna ska ha påtalat problemet för Västtrafik utan att få respons.

–Vi har haft flera incidenter som anmälts tidigare men inget har hänt. Västtrafik har nonchalerat oss, säger Romano.

På Västtrafik ska de nu vidta åtgärder för att hitta en lösning på problemet.

– Tyvärr är hot och våld ett stort samhällsproblem och det drabbar även oss i kollektivtrafiken. Jag kan inte uttala mig om just det här ännu. Det jag kan säga är att man som förare hos oss ska känna sig trygg och säker, säger Alice Roman, presskommunikatör på Trafikverket och fortsätter;

– Västtrafik står i kontakt med trafikbolaget för att se över situationen och hitta en lösning.

Är så kallad öppen visering något som kan bli aktuellt?

– Jag kan inte uttala mig om det. Nu handlar det om att komma fram till lösningar och diskutera fram olika åtgärder som är möjliga. Det ska göras tillsammans med trafikföretaget och representanter, säger Alice Roman på Västtrafik.

Bohusläningen söker Uddevalla omnibus för en kommentar. Texten uppdateras.