Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Efter 45 år väljer butikskedjan Granngården att avveckla butiken i Färgelanda. Bild: Granngården

Butikskedja stänger i Färgelanda

Butikskedjan har funnits i Färgelanda sedan 1975. Nu väljer ägaren att stänga igen, när allt fler väljer att handla i Uddevalla.

Granngården etablerade sig i Färgelanda 1975, men på senare år har förutsättningarna för lönsam drift förändrats till det sämre.

– Färgelanda är en liten ort som inte har någon tillväxt. Snarare är det så att många kunder i området väljer att göra sina inköp i framför allt Uddevalla, som attraherar kunder på veckosluten. Färgelanda har svårt att mäta sig med Uddevallas attraktionskraft med ett komplett utbud av varor, analyserar Olof Fransson, vd för Granngården.

Han påpekar dock att Granngårdens butik i Uddevalla har en lönsamhet som ser betydligt bättre ut än för filialen i Färgelanda, som i det här skedet är den enda butiken i landet som avvecklas. Fem anställda berörs av stängningen.

Bytt ägare

Sedan 2016 är det norska Fellekjöpet som äger Granngården, efter övertagande från Lantmännen. Kan man säga att "nye" ägaren Fellekjöpet skär bort olönsamma delar?

– Nej, inte alls. Det är helt och hållet vårt eget affärsmässiga beslut i Granngården, säger Olof Fransson som förklarar att han inte har någon koppling till Fellekjöpet utan har varit försäljningschef i Granngården i flera år.

Vad skulle ni säga om en konkurrent inom samma bransch visade intresse för att ta över butiken?

– Det är fri konkurrens, och vi har valt att avveckla butiken i Färgelanda den sista maj nästa år. Fram till dess driver vi verksamheten. Om det finns intresse för att ta över är det väldigt välkommet för Färgelanda, säger Olof Fransson.