Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Bygger ut och nyanställer 45 personer

Ungdomshemmet Ljungbacken bygger ut och behöver nyanställa 45 personer. Samtidigt avvecklar man verksamheten i Trollhättan.

Det är hårt tryck på vårdplatserna inom Statens institutionsstyrelse, SiS, I hela landet pågår olika utbyggnadsprojekt. På Ljungbacken i Gräskärr tar man emot både tjejer och killar i åldrarna 13 till 20 år. Hit kommer ungdomar som har problem med psykosociala problem, kriminalitet och missbruk och är omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU. På Ljungbacken kan man även placeras om man ska utredas i någon form. Här finns personal dygnet runt och Ljungbacken är ett av de största ungdomshemmen i Sverige.

– Nu byggs det två nya avdelningar med 16 boenderum, en utökning till totalt 53, men det är ännu inte beslutat vilken inriktning avdelningarna kommer att ha. Jag lutar åt att det kan bli två låsbara för de äldre ungdomarna. Vi kommer att behöva nyanställa upp till 45 personer, säger Martin Callermo, institutionschef.

Avdelning avvecklas

Avdelningen Slussen som ligger i Trollhättan avvecklas och läggs ner 1 april i år. Personalen flyttas då till andra avdelningar inom institutionsområdet.

– Förutom personalen från Trollhättan kommer vi att behöva nyanställa cirka 45 personer, men det är svårt att hitta sådana med rätt kompetens. Vi har ett samarbete med flera olika utbildningsanordnare, och vi validerar även befintlig personal. Nu kommer vi att behöva olika personalkategorier, främst behandlingsassistenter, chefer och hälso- och sjukvårdspersonal, säger Martin Callermo.

På Ljungbacken finns det i dag tre avdelningar där tjejer och killar bor blandat och tre avdelningar för äldre killar. Här bor både skolpliktiga och icke skolpliktiga ungdomar.
– Vi kommer också att behöva en ny skolbyggnad och vi planerar att bygga en idrottshall. Mark finns det gott om, säger Martin Callermo

Måste ordna skolgång

Enligt lagen har alla ungdomshem skyldighet att ordna skolgång för de intagna som har skolplikt. De ska ha en fullständig skoldag som omfattar 23 timmar i veckan. De som inte är skolpliktiga ska erbjudas undervisning.

– Efterfrågan från socialtjänsten på våra tjänster är rekordhög, och vi arbetar intensivt med att öka vår kapacitet över hela landet, säger Kent Ehliasson, generaldirektör vid SiS).

Upphandling kommer att ske om vem som ska bygga det nya huset.