Bygget stoppades akut

Prestigebygget på Sundbergstomten står just nu helt still. Miljöinspektörer stoppade bygget akut strax innan jul.

ANNONS
|

Redan när Uddevallahem köpte tomten i september varnade miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen för föroreningar efter en kemtvätt. Och i bygglovet som Uddevallahem fick står det att marken måste undersökas innan bygget påbörjas.

Efter köpet gick igenom fick också bostadsbolaget reda på att man är tvungen att göra en arkeologisk förundersökning av marken. Den började strax innan jul och genomförs av Bohusläns museum.

Men när miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen såg grävmaskiner på Sundbergstomten ansåg man läget som akut.

– Vi stoppade all verksamhet på tomten. Man kan ju inte gräva efter fornlämningar där om vi inte vet om marken är förorenad eller inte, säger Christina Lörnemark,

ANNONS

Att Uddevallahem inte kontrollerat marken trots att köpet genomfördes för över tre månader sedan förklarar vd:n Thomas Aebeloe med att man inte har hunnit, men att man hela tiden haft med i planeringen att kontrollera marken.

Däremot är han ganska säker på att marken inte är kraftigt förorenad.

– När vi detaljplanerade en annan tomt i närheten gemomförde vi flera provborrningar efter föroreningar, bland annat på Sundbergstomten. Efter att ha sett de proverna så vet vi hyggligt väl vad som finns i backen.

Christina Lörnemark berättar att förorenad mark efter just kemtvättar kan vara svår att upptäcka. Klorerade lösningsmedel, som det handlar om i det fallet, kan finnas som gas, vätska eller till exempel bunden till jord, och ämnena är också tyngre än vatten.

– Det gör att den här typen av föroreningar beter sig oförutsägbart och förorening kan spridas emot grundvattnets strömningsriktning. För att ta reda på om det finns förorening på fastigheten krävs därför oftast flera prover och även att prover tas på olika sätt i både grundvatten, jord, porgas och från träd om det finns några.

Hon ser det därför som nödvändigt att proverna tas innan man fortsätter gräva efter fornlämningar.

– Arkeologerna måste ha kunskap om marken de gräver i. Både för att säkra sin egen arbetsmiljö men också för att inte riskera spridning av eventuell förorening, säger Lörnemark.

ANNONS
ANNONS