Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det kom olika besked från kommunhuset. Bild: Lasse Edwartz

Bygglov mellan stolarna – avgiften sänks

Barnomsorgsverksamheten hade tillstånd enligt skollagen men fick beskedet att bygglov inte behövdes. Ärendet trillade mellan stolarna i kommunhuset menar fastighetsägaren som nu måste betala en avgift.

Sedan 2014 har en så kallad pedagogisk omsorg bedrivits i ett tidigare studenthem i Uddevalla. Tillstånd gavs av barn- och utbildningsnämnden. Först två år senare upptäckte samhällsbyggnadsnämnden att verksamheten krävde bygglov.

"Inte rimlig"

– De pratar tydligen inte med varandra i kommunhuset, säger fastighetsägaren Stefan Bengtsson som menar att sanktionsavgiften på 109 000 kronor som var på förslag inför samhällsbyggnadsnämndens möte inte var rimlig.

Tjänstemännen hade kommit fram till att verksamheten kunde jämställas med en mindre förskola. Eftersom användningen av lokalerna ändrats skulle bygglovsansökan ha lämnats in.

I somras fick barnomsorgsverksamheten ändå ett tillfälligt bygglov i efterhand. Villkoret är att verksamheten är avvecklad år 2020.

– Vi har gjort som vi fått besked om av kommunen att vi skulle göra, ändå blir det fel, klagar Stefan Bengtsson.

"Röriga besked"

Tjänstemännen är dock medvetna om att fastighetsägaren fått olika besked. "Överträdelsen bedöms vara av en relativt allvarlig art trots att det finns goda skäl att anta att överträdelsen inte skett uppsåtligen", skriver tjänstemännen.

När politikerna i nämnden skulle besluta i ärendet valde därför en majoritet att sänka den föreslagna sanktionsavgiften till 27 271 kronor.

– Det var lite röriga besked från kommunen, så därför tog vi det beslutet, säger Gunilla Magnusson (MP), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Fastighetsägaren är lättad över beskedet.

– Det gläder mig. Det kan jag leva med, säger Stefan Bengtsson.