Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Byt in väst mot kavaj på årliga klädbytardagen

Ett klädbyte kan vara en stor insats för miljön. Men bara om man byter sina begagnade kläder mot andra second hand-plagg, menar Naturskyddsföreningen som arrangerar en klädbytardag på museet.

– Dels väldigt roligt hitta nya grejer och dels bra att rensa i garderoben med att byta ut det som inte används i stället för att köpa nytt. Det ger kläderna längre liv, säger Maria Ekberg som är en av medlemmarna i Naturskyddsföreningen som arrangerar klädbytardagen på museet.

Besökare som vill byta kläder tar med sig maximalt fem plagg som är hela och rena, för varje plagg som lämnas in får givaren en biljett som går att byta mot ett annat plagg, berättar Maria Ekberg.

– De som besöker klädbytardagen kan få kläder som är nya för dem, men som inte behöver produceras på nytt. När man tillverkar kläder används kemikalier, energi och vatten, skaffar man inte nyproducerade kläder sparar man på det, förklarar Sara Johansson som är ledamot i Uddevalla naturskyddsförening och planerar dagen.

Klädbytardagen blir större för varje år.

– Många tycker om tanken att kläder jag själv inte kan ha kan glädja andra, säger Maria Ekberg som ser arrangemanget som en umgängesform.

Det är inte bara i Uddevalla som klädbytardagen genomförs. Naturskyddsföreningen siktar på att ha minst 226 evenemang över hela Sverige, det vill säga fler klädbytardagar än 2018.

Om alla de bytta kläderna 2018 ersatte nyproducerade plagg innebar det en besparing på 304 ton koldioxid, 43 000 kubikmeter vatten och 33 ton kemikalier, enligt Naturskyddsföreningen.