Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Cancerdiagnos dröjde – vården kritiseras

Det tog nästan sex månader innan läkarna konstaterade att en knöl i kinden var en elakartad tumör. Vården får kritik för den långa handläggningstiden.

Det tog nästan sex månader innan läkarna konstaterade att en knöl i kinden var en elakartad tumör. Vården får kritik för den långa handläggningstiden.

Patienten remitterades på grund av en knöl i kinden till Näl under våren 2016. Sedan dröjde det 67 dagar innan det blev vidare remiss till Sahlgrenska i Göteborg. Där tog det ytterligare cirka tre månader innan cancer i öronspottkörteln kunde fastställas.

Begärde inte snabbsvar

Den långa handläggningstiden beror på en rad fördröjningar som hade kunnat undvikas, skriver Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– Det finns ingen bestämd gräns för hur lång tid en diagnos får ta, utan vi tittar på om ärendet har hanterats så fort som möjligt, säger Leila Nedaei, Ivo.

Den behandlande läkaren begärde inte snabbsvar på ett prov eftersom knölen bedömdes som godartad. Sedan skulle patienten informeras inför remissen till Sahlgrenska. Men det dröjde en månad innan ett brev kom iväg och ytterligare två veckor innan patienten fick informationen.

Dröjde trots två påminnelser

Läkaren menar att den försökte nå patienten på telefon men gjorde inte någon journalanteckning om det. Den person som gjort anmälan till Ivo menar att det kan vara en efterhandskonstruktion. Läkaren kritiseras nu av Ivo för sin bristande dokumentation.

På Sahlgrenska försenades behandlingen ytterligare en månad eftersom ett visst utlåtande från Näl dröjde en månad, trots två påminnelser från Sahlgrenska.

När knölen avlägsnades visade vävnadsprover att det i själva verket handlade om en elakartad tumör.

"Hade kunnat undvikas"

Ivo anser att Västra Götalandsregionen inte uppfyllt lagens krav på god vård. Hela processen från första besök på Näl till diagnos på Sahlgrenska har varit för långsamt. Läkarens förklaringar om telefonsamtal som inte kan bekräftas av anteckningar är den andra den andra punkten som får kritik.

– Sammanfattningsvis har det varit fördröjningar som hade kunnat undvikas, konstaterar Leila Nedaei.

Eftersom det dröjde 30 dagar innan remissen från Näl till Sahlgrenska kompletterades vill Ivo även se effektivare rutiner för remisser