Hans Jul-Nielsen (samt Bo Polhem och Georg Dahlén) pensionerar sig efter 15 år som ägare till verksamheten på Silentzvägen. Elisabeth Egelström Staats är en av de läkare som tar över helt nästa år.
Hans Jul-Nielsen (samt Bo Polhem och Georg Dahlén) pensionerar sig efter 15 år som ägare till verksamheten på Silentzvägen. Elisabeth Egelström Staats är en av de läkare som tar över helt nästa år.

Central vårdcentral byter ägare efter 15 år

De tre läkare som öppnade privat vårdcentral på Silentzvägen intill Strömstadsvägen mitt i Uddevalla lämnar sin verksamhet med ålderns rätt efter 15 år.
– Vi har letat länge och väl efter kollegor vi tycker blir bra att lämna över till, säger Hans Jul-Nielsen.

ANNONS

Tillsammans Georg Dahlén och Bo Pohlhem drev Hans Jul-Nielsen den första privata vårdcentralen i dåvarande Skaraborgs landsting.

– Vi var ett försök av politikerna i Skaraborg som ville se hur det skulle fungera med privat vård, minns Hans Jul-Nielsen och skrockar lite när han tänker tillbaka på den tiden då privat driven vård fortfarande var ovanlig.

Men försöket i Skaraborg blev lyckat. Deras vårdcentral i Grästorp lät tala som sig och då uppstod den konkurrens politikerna hoppats på. Vårdcentralen i Grästorp hade blivit så omtyckt och omtalad att det stora vårdbolaget Carema slog ut de tre doktorerna när det blev dags för ny upphandling.

ANNONS

– De lade sig en miljon kronor under vårt anbud för att driva vidare där. Det tyckte vi var orealistiskt, så vi satte oss ner och kollade var det såg ut att råda brist på läkare i landet. Det var 2004 och vi hamnade här i Uddevalla.

Möttes av ifrågasättande

Men starten var inte oproblematisk minns Jul-Nielsen.

– Visst möttes vi av en del ifrågasättande och kritik. Och när vårdkön för icke akutfall blivit lång har medierna rapporterat. Men vi har jobbat på och i dag har vi 9 000 listade patienter här i centrum. Det tycker vi är ganska bra.

Efter ett långt yrkesliv som läkare säger Hans Jul-Nielsen att det är bra med alternativ till den offentligt drivna vården. Han menar att beslutsvägarna är kortare och att vården därmed kan bli mer effektiv på en privat vårdcentral.

– Gör vi inte ett bra jobb och blir uppskattade av våra patienter har vi ju snart inga patienter att se till. Det är ju ganska logiskt, egentligen.

Kommer patienterna på Silentzvägen att märka några förändringar nästa år, när en ny ledning tar över?

– Nej. Ingen ska oroa sig. Vi har letat länge efter duktiga läkare som vi tycker ska ta över och vi har letat länge. Dessutom är en av de nya ägarna Elisabeth Egelström Staats, som har jobbat här i flera år nu. Henne känner patienterna redan.

ANNONS

Vem eller vilka är det mer?

– Det vill vi av olika orsaker inte berätta ännu. Men vi har själva valt våra efterträdare med omsorg, säger Hans Jul-Nielsen.

ANNONS