Centrumhandlarna kämpar för att klara sig: ”Det har blivit tuffare”

Flera tusen kvadratmeter ekar tomma längs med Uddevallas paradgator. Totalt står 17 lokaler lediga och efter ett år med pandemi är centrum näst intill folktomt. Men i centrum finns även handlare, frisörer, krögare och konditorer som kämpar för att finnas kvar. – Jag kan inte tänka mig någonting annat säger, frisören Nano Amin som gör sitt tionde år i centrum.

ANNONS
Espresso House, Gallionen

Sophia Andersson, platschef

– Jag är positivt överraskad. Jag har bara jobbat i Uddevalla sedan augusti men trivs väldigt bra. Vi har mycket stammisar och på sommaren är uteserveringen populär. Jag tror framför allt att ungdomarna är glada att vi finns här.
Synsam, Gallionen

Johanna Lundholm, butikschef

– Vi har att göra, även under pandemin. Vi har märkt att det kommer mer folk till centrum, vilket kanske beror på att färre väljer att åka till köpcentrum? Jag tycker om centrum, men det är tråkigt att många butiker stänger.
Lindex, Gallionen

Rosita Jakobsson, butikschef

– Jag har varit här i fem år men på Lindex i 23 år. Jag trivs väldigt bra. Jag är jätteglad att folk handlar i stan, det krävs om vi ska ha en stadskärna. Det är mysigt i centrum men många lokaler står tomma, tyvärr. För oss har det fungerat bra, även under pandemin. Vi har många trogna kunder som handlar och vi kommer finnas kvar här.
Skomakeri & Nyckelservice, Gallionen

Tomas Ucar

– Jag öppnade butiken när Domus fanns här. Nu har den funnits i 34 år. Det har blivit väldigt fint i centrum men det är tråkigt att många lokaler står tomma här inne i Gallionen.
Hemmakväll, Kungsgatan 2

Håkan Krabbe

– När vi började en gång i tiden, var vi en renodlad videobutik. Till en början fanns det sex butiker, varav en i Uddevalla. Vi har bytt läge efter hur handel och kundströmmar har flyttat sig och där vi är nu är det mest flöde på hela stan. Man måste komprimera stadskärnan, idag spretar den åt alla olika håll och kanter. Får man ordning på Gallionen kommer den att bli en nyckelspelare.
Clas Ohlson, Kungsgatan 2

Erika Johansson, butikschef

– I centrum har vi mycket stammisar och många återkommande kunder, det är trevligt. Centrum är väldigt fint, särskilt med Bäveån. Men det är inte särskilt lätt att parkera i stan, parkeringarna är A och O för att locka företagare. Nu är det tufft men som det ser ut i dagsläget kommer vi finnas kvar.
Dressman, Kungsgatan 2

Katarina Taby, butikschef

– Jag har jobbat på Torp också. Men det mycket trevligare här i stan. Det är lugnare, så att man får mer tid för kunder. Det går bra för oss, vi har faktiskt blivit månadens butik ett par gånger. Jag hade önskat fler butiker i stan, och att man fick lite mer hjälp.
O’Learys, Kungsgatan 6 och Texas Longhorn, Kochs gränd 2

Farshad Amri

– Restaurangbranschen har blommat i Uddevalla de senaste åren. Stan har rustat upp sig riktigt bra. Men förbättringen försvann med pandemin. Vardagar är jättetuffa. Det är lika illa för båda restaurangerna. Förhoppningsvis kommer den inhemska turismen att öka, men det får tiden utvisa.
Life, Kungsgatan 7

Helene Holm-Nilebo

– Vi har funnits på Kungsgatan i nio år men jag har jobbat i butiken i 35. För oss fungerar det bra här i centrum, vi har många stamkunder och har inte påverkats av pandemin. Det är tråkigt att många butiker har stängt men jag tror att folk kommer att behöva mötet i butiker, speciellt nu när man jobbar hemifrån.
Chocko Prins, Kungsgatan 7

Mustafa Tanjour

– Jag kom till Sverige från Syrien för fem år sedan och blev delägare i butiken ett år senare. Då var det mer kunder i stan. Det beror på något mer än bara coronapandemin. Kanske är det Torp? Jag trivs här i Uddevalla, men staden är död.
Phonet, Kungsgatan 7

Amjad Azzam

– Jag har jobbat här sedan 2019, då vi öppnade här. Vi hade en butik på Södra Hamngatan innan dess. Jag gillar att ha butik i stan, vi klarar oss. Just nu går det inte jättebra, men ganska bra.
Hallmans Bokhandel, Kungsgatan 8

Joakim Ekbrand

– Jag är tredje generationens bokhandlare. Jag läste att butiken skulle gå i konkurs 2016 och bestämde jag mig för att ta över den. I år fyller Hallmans 182 år. Jag tror att vi kommer att se ett levande centrum i framtiden men utbudet kommer nog att vara ett annat.
Wienerkonditoriet, Kungsgatan 8

Kristian Dahlberg

– Det var farfars far som köpte stället 1923. Jag har jobbat här sen jag var 15–20 år. Det är roligare när det inte är pandemi förstås. Jag gillar centrum och handlar i princip allt här, men det är ju lite skralt med utbud och extremt mycket tomma lokaler. Det byggs ju mycket i centrum så det borde ju bli bättre, men vi märker ingenting av det.
NyTek, Norra Drottninggatan 1

Waseem Deeb

– Jag är systemutvecklare och öppnade butiken i april, 2020. Jag köpte in varor och skrev kontrakt på nio månader i januari. Först kom corona och sedan renoverades gatan utanför. Hade jag vetat det då hade jag väntat ett år. Men nu är gatan fin i alla fall.
– Jag drömmer om att sitta i en båt och röka cigarr. Det här är första steget mot min dröm.
Hälsokraft, Norra Drottninggatan 2

Caroline Andersen

– Det blir 23 år i år. Jag tog över 1998, och för fem år sedan flyttade jag hit från Lagerbergsgatan. Då var vi ensamma om produkterna, sen kom dagligvaruhandeln, apoteken och näthandeln. Näthandeln har ökat enormt de senaste åren. Jag märker att folk kommer in och säger att de vill gynna butiker i stan.
Store4Kidz, Norra Drottninggatan 6

Jeanice Karlsson

– Det saknades en barnbutik i stan. Det är tufft, med näthandeln och Torp. Men man får vara envis. Jag har satsat mycket, och lagt mycket med pengar på marknadsföring de första åren. Nu har jag börjat med att sy barnkläder på beställning, det är roligt.
– Det är både och, det är tufft men samtidigt är butiken min bebis.
Salong Nano, Norra Drottninggatan 8

Nano Amin

– Jag har varit här i tio år. Det är en väldigt vacker stad med vattnet nära, och fräscht med de nya gatorna. Innan pandemin gick det bra, men det blir mindre och mindre folk på stan. Allt finns ju på Torp. Jag har lagt ned mycket tid på den här verksamheten och kan inte tänka mig något annat än att bli kvar.
Salong Arietta, Norra Drottninggatan 10

Arietta Lutolli

– Jag öppnade salongen i oktober. Jag har varit frisör i 22 år och tröttnade på att hyra in mig. Det går jättebra än så länge, det känns väldigt skönt. Det är ju många som går i konkurs nu.
Salong Mandeza, Norra Drottninggatan 12

Rebar Ali

– Jag hyr en plats på salongen. Jag har varit företagare i centrum i 15 år, varav frisör i två, innan dess var jag i Trollhättan. Det är synd att det ser ut som det gör. Vissa dagar ser jag knappt några människor på gatan.
Bokströms Guld, Kungsgatan 9

Fredrik Mossberg

– Jag är tredje generationen guldsmed.

Min pappa är silversmed och har studerat på konstfack i Stockholm. Han är med fortfarande, han kommer hålla på så länge han orkar. För vår del så är det bra i centrum, vi har folk här jämt och är nöjda med att ligga här. Här kan man hitta roligare butiker än på köpcentrum.
iSmokeKing, Kungsgatan 10

Fredrik Andersson

– Det blir ett rekordår i år också. Det har gått uppåt varje år för vår del men det är ju samtidigt tråkigt att så många lokaler står tomma. Nej, för oss blir det ingen flytt till Torp. Jag vill inte ens tänka på den hyran.
Ticket, Kungsgatan 10

Madelen Heino Tavemark, butikschef

– Vi öppnade 1990 innan dess var det SJ:s resebyrå här. Jag jobbade här då, men den las ned och jag flyttade härifrån. Nu har jag flyttat tillbaka och trivs bra. Jag tror att vi som resebyrå kommer att bli mer behövda framöver, det kommer mycket frågor från kunder nu under pandemin.
I Love Bags och Driva Beatuy/Uppströms frisörer, Kungsgatan 10

Nadim Jaber

– Jag köpte Uppströms frisörer på Blocket när jag var 29 år. Då hade jag varit Sverige i tre år och visste inte att Uddevalla fanns.
– Det har blivit fint i stan. Men det är inte vad som behövs. Det behövs lägre hyror, de är overkliga. Jag har drivit verksamhet i samma stad i nästan 20 år och sett många butiker öppna och stänga. Det är en svår stad.
Diva Beatuty/Uppströms, Kungsgatan 10

Marie Granlund, personalchef

– I augusti slog vi slog ihop två salonger, Uppströms frisörer och Diva Beauty, i en lokal. Jag har jobbat här sedan 2013. Staden har blivit mycket finare, men det är klart att det har blivit mindre folk under pandemin. Vi får försöka hjälpa varandra och samarbeta.
Synoptik, Kungsgatan 11

Christina Johansson

–Jag flyttade från Göteborg till Väjern i december och har bara varit på Synoptik några veckor. Jobbet är kanon. Jag ser fram emot att det släpper lite efter coronapandemin.
Chocolate House Café, Kungsgatan 11

Hussein Allababide och Nour Yasin

– Vi flyttade hit från Göteborg 2016. Då fanns det ingenting som det här i Uddevalla. På helger och kvällar har vi mycket kunder. Vi har ordnat så man kan betala utanför och vi har take away. Vi är tre som jobbar nu men kommer behöva anställa en till.
Golden House, Kungsgatan 12

Mamoul Shaker

– Jag är civilingenjör men fick inget jobb som det. Familjen jobbade som guldsmeder i Irak, så jag vill göra samma sak här. Det var bättre innan coronapandemin, men många åker ju till Torp. Till sommaren hoppas vi att allt blir som förut.
Sko-Karlsson, Kungsgatan 13

Henrik Karlsson

– Jag har varit i företaget i nästan 30 år. Sedan 1992. Det var farfar som öppnade butiken i Brastad, och jag tog över efter mina föräldrar. Hyresnivåerna här är generellt sätt för höga i centrum. Vi har klarat oss bra men titta bara mittemot, där är det tomt. Det är jättefint med den nya gatan men vi hade behövt mer butiker.
Bank of Brands, Kungsgatan 15

Marinette Andersson, Frida Arvidsson, Jessica Lill-Broända

– Jag har velat öppna den här butiken länge och nu fick jag chansen. Man måste ju våga och försöka fylla de tomma lokalerna. När coronapandemin är över tror jag att fler vågar. Det vänder ju så klart.
Mortens Krog, Kungsgatan 17

Thomas Nilsson

– Vi var fyra killar som spelade tillsammans och hade gjort det i många år. Det fanns en liten restaurang här som gått i konkurs, så vi köpte den. Det var så det började. Ungdomarna går inte ut på samma sätt idag. För fem, tio år sedan var underlaget ett helt annat.
Harmonix, Kungsgatan 18

Ulrika Backman

– Jag har aldrig varit med om att det varit tomt här inne i butiken innan. Det känns som ett moment 22, ingen vågar satsa på grund av att det är för få kunder. Samtidigt behövs ett större utbud för att få fler kunder. Det är ett mysigt centrum och vi har haft mycket arrangemang genom åren, skyltsöndag till exempel. Det är roligt.
Maggans foto, Kungsgatan 18

Maggan Jonsson och Morgan Henriksson

– Den 23 november 2011, då hade vi stängt vår butik på Torp och öppnade här i stan. Det har jag inte ångrat en sekund. Fotobranschen har förändrats en hel del sedan dess. Vi säljer mindre kameror, mer ramar och mer utskrifter nu. Vad jag vet är vi den enda fotobutiken i Trestad.
Partaj, Kungsgatan 19

Ann-Kristin Peter

– Jag är inne på mitt tolfte år nu. Min chef ville lägga ned butiken men jag tyckte vi behövde en Partaj i stan. Innan pandemin var det mycket mer spring i dörren, nu är det tufft.
Soul, Kungsgatan 20 och Kochs gränd 5

Maria Muffetangen

– Jag jobbade för andra en lång tid innan jag öppnade min egna butik. Det var 14 år sedan nu. Uddevalla centrum och pandemi är ingen bra kombination men jag har klarat mig hittills. Nu flyttar jag till en större lokal på Kochs gränd 5 men den gamla butiken finns kvar till 31 juli.
Aroi modern & traditional asian food, Kungsgatan 20

Ying Larsson

– I början av året, 2020, (reds. anm.) trodde vi att vi skulle behöva stänga. Då grät jag.

Men vi bestämde oss för att vi måste klara oss genom pandemin. På sommaren är det alltid bättre och jag har en del stamkunder, de har räddat oss.
Salong Medina, Kungsgatan 22

Susanne Nader och Dalir Nader

– Vi flyttade hit från Köpenhamn för 18 år sedan. Då fanns det 34 frisörer i Uddevalla. Nu finns det över 70 stycken. Innan vi öppnade här hade jag Salong Mendeza i tio år. Vi älskar stan och kommer fortsätta att kämpa, alla måste hjälpas åt och göra vad de kan.
Falafel King, Kungsgatan 22

Salim Belal

– Jag kom till Sverige för fem år sedan och öppnade Falafel King för fyra år sedan. Förr var det mer festivaler och mer folk på stan, nu åker ju många till Torp för att handla. Senaste tre åren har varit svårare, först renoveringen av Kungsgatan, sen pandemin.
Standard Herrkläder, Kungsgatan 23

Jan Dyneborg

– Man glömmer lätt bort att handeln alltid är under utveckling. Saker måste förändras, det kan inte vara som det var på 80-talet. Någonting nytt kommer att komma, jag vet inte vad det är men jag är positiv.
Perssons Cigarraffär, Kungsgatan 24

Klanman Al Hasan

– Min bror öppnade butiken för kanske 20 år sedan. Men det senaste året har varit tufft. Jag tror att vi hade behövt någon av de större kedjorna i stan, H&M eller Åhlens och kanske en lekplats på torget.
Kerstin på Torget, Kungsgatan 25

Anders Hansson

– Uddevalla är en otrolig stad, miljön, museet, bion – det finns mycket som är bra. Jag känner positivitet när jag tänker på centrum, även om det är mycket som står tomt. Det finns liv och rörelse.
– Kerstin är döpt efter mamma, en kvinna som har jobbat hårt och kämpat. Det är en hyllning till henne.
Stålklang & Co, Kungsgatan 26

Patric Cassöe Fjellman

– Det här är min tredje salong på Kungsgatan – 28 år totalt. Den här salongen har jag haft i nio år.
– Jag älskar den här delen av gatan, det är ett skönare tempo och ett annat lugn här uppe. Jag har bott i det här huset i tio år, upp för trappan här inne i salongen.
Prinsessans Slott, Kungsgatan 26

Taha Al Mohsen

– Jag är utbildad cnc-operatör men fick inget jobb som det. Jag bestämde mig för att starta eget. Jag började med att sälja saker på marknad innan jag öppnade butiken. Det ångrar jag inte, det var ett bra beslut.
Chez Pierre, Kungsgatan 31

Pierre Mallouh

– Jag fick chansen att ta över för två år sedan, och det har gått bra sedan dess. Det är stor skillnad nu under pandemin men jag får mat på bordet och kan försörja familjen. Det är jag tacksam för.
Citysalongen, Kungsgatan 35

Ulrika Nord

– Jag har varit här i 30 år, innan dess var det min mor som drev salongen. Den har funnits nästan lika länge huset stått här – sedan 60-talet. Det har blivit tuffare, inte bara på grund av pandemin. Innan dess brottades vi med Torp – och parkeringsmöjligheterna. Det är ju inte för intet som lokaler står tomma.
Chili Thai, Kungsgatan 35

Phung Nguyen

– Jag öppnade i december 2009. Då var det alltid folk här utanför. Jag minns kalaset 2010, 2011 och 2012. Det var livligt. Nu är det helt dött här i området. När barnen är hemma hjälper de till, annars är jag ensam. Men jag fortsätter att kämpa.
Le Rich, Kungsgatan 35B

Mohamad Helmi

– Det är svårt nu, jag säljer ju festklänningar och det är ju inga fester. Men jag kommer vara kvar. Det hade behövts mer caféer och restauranger i stan.
Anders tobak, Kungsgatan 38A

Anders Jacobsson

– Det var i december 2007. Jag ville bort från mitt dåvarande jobb och bestämde mig för att öppna eget. För min del är det bäst att ligga här uppe på gatan, nära skolorna. Eleverna är viktiga kunder, så det märks av att de inte är här lika ofta nu.
Min Min sushi, Kungsgatan 38B

Min Södermark

– När jag kom till Uddevalla fanns det ingen sushi-restaurang här. Inte i Vänersborg, Trollhättan eller i Uddevalla. Folk visste ingenting om sushi. Nu har jag mycket stamkunder, det är jag tacksam för. De är så snälla säger att de ska hjälpa oss i pandemin. Det ger oss energi.
Einars konditori, Kungsgatan 38B

Lena Skarin och Eva Karlsson

– Jag och Eva har varit kompisar länge. Vi jobbade på centralens innan. Butiken startade 1932 av Einar. Sedan dess har det varit två andra ägare, nu till sommaren är det 20 år sedan Eva köpte det.
– Första halvåret 2020 var faktiskt bättre än 2019. När vi såg det kändes det bara: Va?!

Missa inte tidigare artiklar om Uddevalla i artikelserien Ett nytt centrum

En av fem lokaler står tomma i Uddevalla centrum

Så ska Uddevalla växa runt havet

Två städer, två hav – men olika vägar mot ett levande centrum

Så fick stjärnarkitekten Uddevalla att rikta fokus mot havet

ANNONS