Cirkusexpressen rullar in

Under sommaren arrangeras det för kollo med fokus på cirkuskonster i Fyrbodal.
–Jag har haft jättekul, och lärt mig massa nya saker, säger Lisa Sandstedt Baziany, 13 år.

ANNONS
|

Johanna Abrahamsson är en erfaren cirkusartist, och en av ledarna under sommarkollot. Hon peppar igång veckans 17 deltagare ordentligt när bohusläningen är på besök i Forshälla bygdegård. Det är full fart i träningen. Snurrande tallrikar på pinnar, jongleringsbollar som flyger i luften och mänskliga pyramider tar form uppe på den lilla scenen. Förberedelserna för den stundade avslutningsföreställningen i är i full gång. Linn Alm, 12 år, håller på att öva på ett nummer i tygakrobatik. Hon har tidigare provat på olika cirkuskonster när det har funnits möjligheter i skolan, och anmälde sig till kollot för att få testa mer.

– Det läskigaste var med ringarna i luften, men det har varit både roligt och bra. Jag tror nog att jag kommer vilja fortsätta hålla på lite med det här i framtiden, säger hon.

ANNONS

Ett helt eget nummer

På andra sidan rummet står ett gäng killar som har kommit på ett helt eget nummer som ska finslipas. Det ska innehålla både lite jonglering och clownkonster. Abel Assier, 15 år, började jonglera hemma för ungefär ett år sedan, men säger att han blev mer insatt för bara några veckor sedan, och började öva mer.

– Jag blev typ helt addicted, säger han, och berättar mer om den blivande föreställningen.

– Jag ska säga till alla i publiken att det inte är mobiler tillåtna, så tar jag några och börjar jonglera med, innan clownerna börjar jaga mig, säger han.

Konceptet har varit mycket uppskattat och bara växt och växt under de senaste åren. Det har varit många anmälda och ett högt tryck på platserna - så pass att det ordnats extra personal och sängplatser för att kunna ta in fler i år.

Ledare som vill föra konsten vidare

Ledare Johanna Abrahamsson var själv bara sju år när hon fastnade för cirkusen. Idag är hon tacksam att hon får möjligheten att föra konsten vidare till andra unga.

– Det handlar så mycket om rörelse, glädje, gemenskap och att lära sig samarbeta med andra, säger hon. Många kommer hit utan att känna någon, och i slutet är det svårt att skiljas från sina vänner.

ANNONS

På scenen är det dags att öva för ytterligare ett nummer med jyckel. Tilda Andersson, 12 år, har aldrig varit på kollo tidigare. Hon tycker det har varit roligt, och att hon snabbt lärde känna många nya vänner.

– Vi gör grejer hela tiden, och det bästa är att vi gör det tillsammans, säger hon.

Veckans kollo avslutas med en storslagen föreställning i bygdegården för nära och kära. Lisa Sandstedt Baziany, 13 år, har testat på alla olika cirkusdiscipliner under träningen, men tycker att luftringarna lockade mest. Hon har övat på ett nummer tillsammans med Emma Strandberg, 12 år. De båda är överens om att det är lite pirrigt att tänka på slutshowen.

– Det är lite nervöst och så inför föreställningen. Det kan ju vara mycket folk och så, men det är bara att ta ett djupt andetag och köra, säger Lisa.

Fakta Cirkuskollo

Cirkuskollot är ett av de kulturkollon som anordnas av Fyrbodal kommunalförbund. Projektet har pågått i cirka 20 år, och cirkusexpressen har varit delaktiga sedan 2010.

Kollot riktar sig mot ungdomar i åldrarna 11 till 13 år, och det finns 15 platser i en grupp (i år fick man utöka till 17, på grund av många sökande).

Under sommaren är det två olika grupper vid olika tillfällen. En under vecka 25, och en vecka 26.

I paketet ingår mat, logi och aktiviteter under flera dagar.

ANNONS